Australische onderzoekers concluderen dat kinderen en volwassenen die verwekt zijn via spermadonatie, mogelijk vaker diabetes type 1 hebben. Ze weten nog niet precies hoe dat komt.
Een bevruchting via ‘los’ sperma maakt kennelijk dat het lichaam toch kleine verschillen ervaart ten opzichte van een helemaal natuurlijke manier van bevruchting. Zo heeft een vrouw meer kans op zwangerschapsvergiftiging wanneer het kind is verwerkt door spermadonatie. Australische onderzoekers zochten naar nog eventuele andere verschillen.
Deelnemers uit verschillende landen
De onderzoekers vergeleken volwassenen verwekt door spermadonatie met een groep die ‘spontaan’ is verwekt. Spermadonatie zegt overigens alleen iets over de manier van bevruchting, het gaat niet om welke man het sperma aanlevert.
Mensen van over de hele wereld (waaronder ook veel Nederlanders) vulden een online vragenlijst in. De onderzoekers vroegen naar veel verschillende ziekten. Daarna vergeleken ze 272 volwassen die zijn verwekt door spermadonatie met 877 mensen die zijn verwekt op een natuurlijke manier.
Vaker diabetes type 1
Veel ziekten kwamen bij de ‘spermadonor-mensen’ niet vaker voor. Maar opvallend was dat diabetes type 1 wel vaker voorkwam bij mensen die via spermadonatie zijn verwekt dan bij de mensen die op een natuurlijke manier verwekt zijn. De volwassenen hadden ook vaker last van allergieën, acute bronchitis, aandoeningen aan de schildklier en slaap-apneu. Verder hadden ze vaker buisjes in hun oren (trommelvliesbuisjes).
Oorzaak rond bevruchting of geboorte?
De onderzoekers hebben nog geen precieze verklaring waarom diabetes type 1 mogelijk vaker voorkomt bij spermadonor-kinderen en -volwassenen. Misschien beïnvloeden vroege omgevingsinvloeden het latere risico op ziekten.
Omgevingsinvloeden zijn bijvoorbeeld factoren voor of tijdens de geboorte, zoals zwangerschapsvergiftiging van de moeder. Of misschien ligt het aan het feit dat het sperma al een tijdje is bewaard, of in ieder geval dat dingen anders zijn verlopen dan op een natuurlijke manier. Dat moet nog verder worden onderzocht.
Kanttekeningen
Dit onderzoek is nog maar een eerste onderzoek. Het is een klein onderzoek met weinig deelnemers met diabetes type 1. Ook is er een kans dat de deelnemers de online vragenlijst niet goed hebben ingevuld. In de toekomst moet dus verder worden onderzocht of donorsperma-kinderen echt vaker diabetes type 1 hebben, en waarom dat dan zo is. Want dat levert ook weer meer kennis op over hoe diabetes ontstaat.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.