Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Scandinavische onderzoekers testen een vaccin tegen veelvoorkomende verkoudheidsvirussen. Ze hopen daarmee ook een deel van de diabetes type 1-gevallen te kunnen voorkomen.

Veel onderzoekers denken dat er een verband is tussen infectie met een enterovirus en het ontstaan van diabetes type 1. Maar het bewijs niet ijzersterk. Een Zweeds-Fins onderzoek betekent mogelijk een stapje dichter bij de oplossing van dit mysterie.

Virus als trigger

Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem je eigen insulineproducerende cellen aan. Maar dit doen ze niet zomaar. Onderzoekers denken dat er een ‘trigger’ nodig is om deze reactie op gang te brengen, een duwtje. Een van de mogelijke triggers van diabetes type 1 is infectie met een bepaald type virus: het enterovirus.

Verkouden door enterovirussen

Enterovirussen komen veel voor. Een subgroep binnen de groep enterovirussen is de Coxsackie B (CVB)-familie. Vaak veroorzaken deze virussen verkoudheid, maar soms zijn de gevolgen ernstiger zoals ontsteking van de hartspier of de hersenen.

Vaccin tegen CVB-virussen

Scandinavische onderzoekers hebben een inenting ontwikkeld tegen de groep CVB-virussen. Ze hopen dat kinderen die zijn behandeld met dit vaccin, minder vaak last hebben van verkoudheid en de meer ernstige complicaties die het virus kan veroorzaken.

Minder vaak diabetes?

Ook kan het nieuwe vaccin antwoord geven op de vraag of infectie met het CVB-virus inderdaad een trigger is voor diabetes type 1. Hiervoor willen de onderzoekers kijken of de kinderen die de nieuwe vaccinatie hebben gehad minder vaak diabetes krijgen.

Diabetes type 1 voorkomen?

Het nieuwe vaccin wordt nu bij mensen getest. Eerst kijken de onderzoekers of het vaccin veilig en effectief is tegen de virusinfecties. Als vervolgonderzoek kunnen kinderen met een verhoogde kans op diabetes type 1 ingeënt worden. De onderzoekers hopen hiermee diabetes in een aantal gevallen te voorkomen.

Verklaart lang niet alles

Deze vaccinatie zal niet zorgen dat niemand meer diabetes type 1 krijgt. Waarschijnlijk verschilt het per persoon wat de trigger voor het ontstaan van diabetes is. En ook spelen erfelijke eigenschappen een rol in het ontwikkelen van de ziekte. Maar het kan wel een extra aanwijzing geven of het CVB-virus mogelijk één van de triggers is. 

> Lees meer over wat er in je lichaam gebeurt bij het ontstaan van diabetes type 1.

> Lees meer over virussen als trigger voor diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.