Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Uit een groot onderzoek in Canada blijkt dat kinderen en jongeren van wie de moeder zwangerschapsdiabetes had, meer risico lopen om diabetes type 1 te krijgen.

Het is belangrijk om diabetes type 1 vroeg op te sporen, en niet pas als een kind met een levensgevaarlijke ketoacidose wordt opgenomen. Het helpt om te weten wie meer risico loopt, en beter te letten op eventuele symptomen zoals veel plassen, afvallen en vermoeidheid.

Bijna dubbele kans

In Canada bekeken onderzoekers de gegevens van ruim 73 duizend moeders en kinderen. Een deel van de kinderen had een moeder die tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes had gehad. Deze kinderen en jongeren hadden bijna twee keer zoveel kans om diabetes type 1 te krijgen voor hun 22ste levensjaar, vergeleken met kinderen van wie de moeder geen zwangerschapsdiabetes had.

Eerdere resultaten bevestigd

Vergelijkbare uitkomsten kwamen ook al uit een eerder Zweeds onderzoek, maar dat ging over moeders met zwangerschapsdiabetes of diabetes type 2. Nu blijkt dus dat alleen al zwangerschapsdiabetes genoeg is om het risico bij het kind te verhogen. Hoe dat precies werkt, is nog niet duidelijk.

Bron: artikel in CMAJ (Canadian Medical Association Journal)

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!