Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In Australië krijgen iets minder jonge kinderen diabetes type 1, sinds baby’s daar standaard worden ingeënt tegen het rotavirus.

Het ontstaan van diabetes type 1 is nog steeds niet helemaal opgehelderd. Waarschijnlijk is het een samenloop van omstandigheden: genetische aanleg in combinatie met andere risicofactoren. Zoals een toevallig virus dat het afweersysteem net genoeg uit balans brengt.

Een van die mogelijke virussen is het rotavirus. Kleine kinderen worden daar flink ziek van, met waterdunne diarree, koorts, overgeven en buikpijn.

Minder diabetes type 1 sinds vaccinatie

Sinds 2007 krijgen baby’s in Australië tussen de 2 en 4 maanden een vaccinatie tegen het rotavirus, via druppeltjes in de mond.

Wereldwijd krijgen kinderen sinds de jaren ’80 steeds vaker diabetes type 1, ook in Australië. Tot 2007, toen in Australië het rotavirus-vaccinatieprogramma werd ingevoerd. Onderzoekers zien nu dat daar vanaf toen juist minder kinderen van 0 tot 4 jaar diabetes krijgen: 14 procent minder. Bij oudere kinderen vanaf 5 jaar is er geen verschil.

Rotavirus en diabetes type 1

De onderzoekers zijn wat voorzichtig met hun conclusies, want dit was natuurlijk alleen een observatie en geen test. Ze zeggen dat deze resultaten wellicht erop wijzen dat het rotavirus een risicofactor is voor diabetes type 1. En dat vaccinatie tegen het rotavirus dus mogelijk het risico op diabetes type 1 verkleint.

Ze zeggen er wel ook bij dat ze nog niet weten of die bescherming tijdelijk is, of dat het ook zo werkt bij kinderen in andere landen.

In Nederland zal vaccinatie tegen het rotavirus in de loop van 2019 worden aangeboden voor jonge kinderen die extra kwetsbaar zijn. Dat zijn kinderen die te vroeg zijn geboren, een laag geboortegewicht hebben of een aangeboren afwijking hebben. Meer info lees je bij het RIMV.

De resultaten van het Australische onderzoek zijn online gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!