Spaanse onderzoekers zagen veranderingen in de darmflora bij kinderen met diabetes type 1. Mogelijk beïnvloeden deze veranderingen of je diabetes type 1 krijgt of hoe dit verloopt.

Het wordt steeds meer duidelijk dat diabetes type 1 niet één duidelijke oorzaak heeft. Naast erfelijke aanleg spelen andere factoren een rol, zoals hoe je geboren bent (met of zonder keizersnede) en hoe veel antibiotica je gebruikt. Beide voorbeelden beïnvloeden de darmflora.

Darmflora vergeleken

Spaanse onderzoekers wilden weten of kinderen met diabetes type 1 andere darmflora hebben. Ze vergeleken hiervoor de darmflora van 15 kinderen met diabetes type 1 met die van 13 kinderen zonder diabetes. Daarnaast onderzochten ze ook de darmflora van 15 kinderen met MODY2. Dat is een erfelijke vorm van diabetes, waarbij geen sprake is van auto-immuniteit.

Veranderingen darmflora bij diabetes type 1

De onderzoekers zagen dat kinderen met diabetes type 1 en met MODY2 meer van het eiwit zonuline hebben. Dit betekent dat de darm een minder goede barrière is en dat ongewenste stoffen makkelijker kunnen passeren. Er waren ook verschillen tussen kinderen met diabetes type 1 en met MODY2. Zo hadden kinderen met diabetes type 1 minder diversiteit in de darmflora.

Rol darmflora in auto-immuniteit

Daarnaast kwamen bepaalde bacteriesoorten meer voor bij kinderen met diabetes type 1 vergeleken met de andere kinderen. De onderzoekers zagen vooral veel bacteriën die het afweersysteem harder laten werken. Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de alvleesklier aan en mogelijk dragen deze bacteriën daaraan bij.

Bij MODY2 is er geen sprake van auto-immuniteit, het afweersysteem valt de cellen in de alvleesklier niet aan. De verschillen in darmflora tussen kinderen met auto-immuniteit (diabetes type 1) en zonder auto-immuniteit (MODY2) betekenen dat de darmflora mogelijk bijdraagt aan de auto-immuniteit bij diabetes type 1.

In de toekomst darmflora veranderen?

De vraag is alleen of de darmflora een rol speelt bij het ontstaan van de auto-immuniteit of pas later in de ontwikkeling van diabetes type 1. Daarom willen onderzoekers in nieuwe studies gaan kijken wat er gebeurt als ze de darmflora veranderen bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 1. (Ook Australische onderzoekers zijn hiermee bezig trouwens.)

De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!