Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als we beter weten welke genen te maken hebben met diabetes type 1, kunnen we beter inschatten wie diabetes type 1 krijgt en wanneer. In de zogeheten TEDDY-studie zijn ze weer een stapje verder gekomen.

De TEDDY-studie  is een grote internationale studie die al loopt sinds 2002. Onderzoekers uit Amerika, Zweden, Finland en Zweden verzamelden bij bijna 9.000 kinderen met een verhoogd risico op diabetes type 1 vanaf de geboorte 15 jaar lang gegevens. Ze willen achterhalen welke factoren bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 1. 

Zes nieuwe genvariaties

De onderzoekers van de TEDDY-studie bestudeerden genen bij kinderen met de twee auto-antilichamen die het meeste voorkomen bij diabetes type 1: IAA en GADA. Auto-antilichamen zijn stoffen in het bloed die laten zien dat de afweer iets in het eigen lichaam aanvalt, in dit geval de eigen insulineproducerende cellen.

Negen van de tien mensen met diabetes type 1 heeft eerst een van deze twee antilichamen, en uiteindelijk allebei. Vervolgens ontdekten de onderzoekers zes genvariaties, dat zijn nieuwe stukjes op genen die gelinkt zijn aan diabetes type 1. 

Hiervoor bekeken ze de gegevens van 5.806 TEDDY-deelnemers. Ze zagen deze zes nieuwe genvariaties bij kinderen die diabetes type 1 hebben. En ook al bij mensen die nog geen diabetes type 1 hebben, maar verschillende antilichamen tegen de bètacellen, wat een voorbode is van diabetes type 1. 

HLA-genen

Naast de genen in dit TEDDY-onderzoek spelen nog meer genen een rol bij het risico op diabetes type 1. Namelijk de HLA-genen, waarvan we dat al lang weten. De HLA-genen blijven ook de grootste rol spelen, maar de ontdekte genen in het TEDDY-onderzoek scherpen het risicoprofiel verder aan. Hoe meer we weten over genen, hoe specifieker we mensen kunnen checken op hun risico, en voorspellen of en wanneer iemand de ziekte krijgt.

Ook omgevingsfactoren

De kanttekening bij deze resultaten blijft dat niet iedereen met deze ‘hoog-risico’-genen diabetes type 1 krijgt. Daarom kijkt het TEDDY-onderzoek ook verder. Ze willen weten welke combinatie van genen én omgevingsfactoren leiden tot diabetes type 1.  

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Autoimmunity.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!