Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Studie vindt geen link tussen koemelkeiwit en diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 4 januari 2018
shrine20180104-12615-dufg3b.jpg

Het vermijden van koemelkeiwitten in flesvoeding voor baby’s helpt niet om diabetes type 1 te voorkomen. De langverwachte resultaten van de internationale langlopende TRIGR-studie zijn deze week gepubliceerd.

Uit eerdere studies bleek dat baby’s die flesvoeding met koemelkeiwitten dronken vaker diabetes type 1-gerelateerde antilichamen in hun bloed hadden dan baby’s die flesvoeding kregen waarin deze eiwitten waren afgebroken. Een reden voor Finse onderzoekers om uit te zoeken of het weglaten van koemelkeiwitten de ontwikkeling van diabetes type 1 voorkomt. Zo ontstond de TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk) studie. 

TRIGR-studie

De TRIGR-studie is een grote internationale studie die in 2002 van start ging. In 78 studiecentra in 15 landen zijn tussen 2002 en 2007 2.159 pasgeboren kinderen die een familielid hebben met diabetes type 1 geworven. Ze hebben een verhoogd risico op diabetes type 1. Ook in Nederland, gefinancierd door het Diabetes Fonds. De helft van deze kinderen kreeg minstens 60 dagen gewone koemelk tot de leeftijd van zes of acht maanden, de andere helft een speciale flesvoeding (caseïnehydrosylaat), waarin de koemelkeiwitten zijn afgebroken. 

De onderzoekers monitorden de kinderen totdat het jongste kind 10 jaar was en hielden bij wie er diabetes type 1 kreeg en wie niet. De follow-up van de deelnemers eindigde op 28 februari 2017. Van de deelnemers voltooiden 1.744 kinderen het onderzoek.

Geen verschil

De onderzoekers analyseerden de resultaten en er was geen verschil in risico op diabetes type 1 tussen beide groepen. De kinderen die aangepaste flesvoeding dronken, kregen net zo vaak diabetes type 1 als de kinderen die gewone koemelk dronken. 

Geen aangepaste voedingsadviezen

De onderzoekers concluderen dat koemelkeiwitten geen rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 1. Er is volgens hen geen bewijs om het huidige voedingspatroon voor baby’s te veranderen. Is de discussie rondom koemelk en diabetes type 1 hiermee klaar? Toch nog niet helemaal. Andere onderzoekers denken namelijk dat niet het koemelkeiwit de schuldige is, maar dat een andere factor in koemelk een rol speelt. Dit toont maar weer aan dat het voorkomen van diabetes type 1 een ingewikkelde zaak is. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.

Bron: JAMA