Enterovirus-vaccin beschermt tegen diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 24 november 2017
shrine20171124-5548-znkjl6.jpg

Finse en Zweedse onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen beschermt tegen diabetes type 1, nadat ze besmet zijn met een enterovirus.

De exacte oorzaken voor de ontwikkeling van diabetes type 1 zijn niet bekend, maar er zijn een paar verdachten. Waaronder de groep enterovirussen, die onder andere een onschuldige verkoudheid veroorzaken. Het idee is dat zo'n virus de insulineproducerende cellen kan besmetten en daarmee de type 1-afweerreactie in gang zetten.

Gevoelig voor diabetes type 1

Onderzoekers van de Universiteit van Tampere (Finland) en het Karolinska Instituut (Zweden) wilden de rol van een van die enterovirussen verder onderzoeken. Ze namen daarvoor het enterovirus 'Coxsackievirus B'. Ze ontwikkelden een vaccin tegen dit virus, het CVB1-vaccin. 

Van een groep muizen die aanleg hebben voor diabetes type 1, kreeg de helft drie keer dit vaccin toegediend. Daarna werd de hele groep muizen geïnfecteerd met het Coxsackievirus B. 

Vaccineren tegen diabetes type 1

De gevaccineerde muizen hadden daarna antilichamen tegen het Coxsackievirus B in het bloed, het vaccin werkte dus. Het vaccin voorkwam dat het virus de bètacellen besmette en daardoor kregen de gevaccineerde muizen geen diabetes type 1. Terwijl in de niet-gevaccineerde groep muizen het virus rustig zijn gang kon gaan met het besmetten van de bètacellen. De helft van deze muizen kreeg wel diabetes type 1.

Diabetes type 1 voorkomen

Op dit moment zijn er nog geen preventieve behandelingen voor diabetes type 1, maar deze onderzoekers hebben hierin een eerste stap gezet. De onderzoekers willen het vaccin nu zo verder ontwikkelen dat het beschermt tegen meerdere virussen die in verband worden gebracht met diabetes type 1. Zoals het Epstein-Barr virus of luchtweginfecties

De bedrijven Vactech Ltd. en Provention Bio werken verder aan dit vaccin. Daarna moet het allemaal uiteraard ook nog bij mensen worden getest. Bron: Stone et al. Diabetologia 2017

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!