Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een Finse studie bevestigt dat er een relatie is tussen het enterovirus en diabetes type 1. Het is de eerste studie van deze grootte die de link aantoont en onderzoekers durven voorzichtig te denken aan een vaccin.

Er zijn verschillende factoren waarvan we denken dat ze bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 1, maar zeker weten doen we het nog niet. Het enterovirus is zo’n factor, een virus dat meerdere mensen al wel een keer hebben gehad en dat leidt tot verkoudheid of buikgriep. Onderzoekers hebben nu voor het eerst in een grote groep kinderen de link bevestigd. 

Voorspellen en voorkomen

Binnen het Finse DIPP (T1D Prediction and Prevention) project willen onderzoekers het ontstaan van diabetes voorspellen en voorkomen. Ze hebben gekeken of het enterovirus aanwezig was in de ontlasting van 129 kinderen die antistoffen tegen de bètacellen hadden en in de ontlasting van 282 gezonde kinderen. Vervolgens bleek dat bij de 129 kinderen drie keer vaker het enterovirus in de poep te vinden was dan bij de andere kinderen. Ook zagen de onderzoekers dat het enterovirus een jaar voordat ze de diagnose kregen aanwezig was. 

Vaccin

De resultaten zetten onderzoekers aan het denken over een vaccin. Een vaccin dat het enterovirus aanvalt en voorkomt dat het de bètacellen besmet, waardoor ze worden vernietigd. 

Hoewel er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het enterovirus en diabetes type 1, is het ook niet prettig om verkouden te zijn of een buikgriepje te hebben. Dus regelmatig de handen wassen kan geen kwaad, zeggen de onderzoekers.