De voorlopige eerste uitkomsten van een Amerikaanse studie met stamcellen lijken positief. Het gaat om het transplanteren van nieuwe insulineproducerende cellen door het bedrijf Vertex Pharmaceuticals.
Het Amerikaanse bedrijf Vertex ontwikkelt nieuwe insulineproducerende cellen vanuit stamcellen. Deze nieuwe bètacellen moeten de oude, kapotte cellen vervangen van mensen met diabetes type 1. In een gewaagd experiment transplanteert het bedrijf deze nieuwe cellen bij de eerste proefpersonen.
Wel afweerremmers nodig
De nieuwe cellen zijn toegediend samen met afweeronderdrukkende medicijnen. De extra medicijnen zijn heftig, maar nodig om te voorkomen dat de nieuwe cellen afgestoten worden door het lichaam. De onderzoekers zijn erg enthousiast over de resultaten.
Eerst halve dosis
De studie is nog niet afgerond, er starten nog steeds nieuwe deelnemers. In totaal zullen 17 mensen meedoen aan deze eerste studie. Om de veiligheidsrisico’s te beperken, krijgen de eerste twee deelnemers een halve dosis nieuwe cellen. Als dit goed gaat, krijgt de rest de volledige dosis.
Positieve eerste resultaten
De eerste proefpersoon heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Deze deelnemer had tijdens de 90 dagen dat het onderzoek liep tot 91% minder insuline nodig. De nieuwe cellen lijken dus goed hun werk te doen. Het HbA1c daalde van 8.6% aan het begin van de studie naar 7.2% aan het einde. Het is heel positief dat zelfs de halve dosis al zo’n verbetering laat zien in de bloedsuikerregulatie.
Verschillen met de ViaCyte-methode
Vertex is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met het vervangen van de ‘defecte’ eilandjes van Langerhans bij mensen met diabetes. Ieder bedrijf heeft zijn eigen aanpak. Zo gebruikt ViaCyte stamcellen die in het lichaam nog 3 tot 6 maanden door-ontwikkelen tot insulineproducerende cellen. De cellen die Vertex gebruikt, zijn in het lab al volledig ontwikkeld.
Vaak komt er ook een verpakking aan te pas zodat er geen afweeronderdrukkende medicijnen nodig zijn. Ook daar zijn verschillende methoden voor, en ook in Nederland wordt aan zo'n verpakking gewerkt. Het bedrijf Vertex heeft voor 2022 ook een studie gepland waarbij de eilandjes verpakt zijn.
Is dit nu dé oplossing?
Deze positieve resultaten betekenen nog niet meteen de oplossing voor iedereen met diabetes type 1, vanwege de nadelen van de heftige behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen. De onderzoekers zien het meer als een bewijs dat ze vanuit stamcellen nieuwe bètacellen kunnen vormen waarmee iemand weer zelf wat insuline aanmaakt.
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.
Afbeelding: Shutterstock