Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse onderzoekers zagen dat een enkele kuur met het medicijn teplizumab het ontstaan van diabetes type 1 behoorlijk kan vertragen in de jaren erna.

Het middel teplizumab brengt bepaalde afweercellen in het lichaam tot rust. Zo voorkomt het dat de afweercellen de insulineproducerende bètacellen aanvallen, zoals ze bij diabetes type 1 doen.

Eerder bleek al dat een teplizumab-behandeling van twee weken de diagnose diabetes type 1 gemiddeld met twee jaar uitstelt bij mensen met een hoog risico daarop. Dezelfde onderzoekers bleven de proefpersonen nog een tijdlang volgen. Daardoor weten we nu weer wat meer over de effecten van het medicijn op de langere termijn.

Diabetes type 1 blijft lang weg

Ook nu we een tijdje verder zijn, werkte die ene kuur met teplizumab nog positief door bij de proefpersonen. Zo bleef het middel de diagnose diabetes type 1 vertragen bij mensen met een hoog risico daarop. Ook zagen de onderzoekers dat teplizumab de werking van de bètacellen verbeterde.

De gemiddelde tijd tot de diagnose was opgelopen naar vijf jaar bij mensen die teplizumab hadden gekregen. De vergelijkingsgroep die het middel niet had gekregen, kreeg gemiddeld ruim twee jaar (27 maanden) na de start van het onderzoek diabetes type 1.

De helft van de met teplizumab behandelde mensen had ook aan het eind van het vervolgonderzoek geen diabetes type 1. Bij de controlegroep bleef slechts 22 procent vrij van diabetes type 1. Het middel voorkomt of vertraagt diabetes type 1 dus bij een deel van de mensen met een hoog risico erop.

Meer onderzoek nodig voor goedkeuring

Als het risico op type 1 diabetes al vroeg herkend wordt, voorkomt teplizumab mogelijk dat diabetes type 1 ontstaat. De resultaten van het Amerikaanse onderzoek zijn hoopvol, maar er is wel eerst meer onderzoek nodig bij grotere groepen mensen voordat het medicijn goedgekeurd kan worden.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock