Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het Amerikaanse bedrijf ViaCyte werkt aan nieuwe insulineproducerende cellen. Daarbij testen ze een vernieuwd materiaal om de cellen in te verpakken voor transplantatie. Dat ontwikkelden ze samen met de fabrikant van Gore-Tex!

Ooit gedacht aan een link tussen schoenen en celtherapie voor diabetes type 1? Die link is er nu. Het Amerikaanse celtherapie-bedrijf ViaCyte is gaan samenwerken met het bedrijf Gore, van de beroemde ‘Gore-Tex’. Dat is een waterdicht maar luchtdoorlatend materiaal, dat vaak wordt verwerkt in outdoorkleding en wandelschoenen.

Verpakking voor nieuwe cellen

Veel onderzoekers, waaronder die van ViaCyte, zijn bezig met het maken van nieuwe insulineproducerende cellen. Ze willen de nieuwe cellen implanteren bij mensen met diabetes type 1, om de niet-werkende bètacellen te vervangen. De nieuwe cellen moeten worden verpakt om te voorkomen dat het afweersysteem ze aanvalt. Alleen... dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Doorlaatbaar en toch dicht

ViaCyte testte al eerder verschillende verpakkingen voor de nieuwe cellen, maar die werken niet goed genoeg. Samen met het bedrijf Gore bedachten ze een nieuwe verpakking, die wel zuurstof en insuline doorlaat maar afweercellen buitenhoudt. Gore is immers gespecialiseerd in materialen die poreus zijn, maar tegelijkertijd waterdicht.

Hoever zijn ze ermee?

Eind 2021 begint ViaCyte met een kleine test bij mensen. Ze kijken naar de veiligheid van de therapie, en of hij werkt. Bij succes volgen nog meer onderzoeken, met meer mensen. We zijn er dus nog lang niet. Maar dit is wel weer een mogelijk interessant stapje in de goede richting. > Lees hier meer over verschillende verpakkingen voor insulineproducerende cellen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock