Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers van de universiteit Leiden werken al een tijdje aan het verschijnsel ‘gestreste bètacellen’. Zij ontdekten dat een gestreste bètacel een reactie van het afweersysteem kan uitlokken. Nieuw, Amerikaans onderzoek bevestigt dit.

Een paar jaar geleden deden onderzoekers in Leiden een baanbrekende ontdekking. Bij het ontstaan van diabetes lijkt niet het afweersysteem, maar juist de insulineproducerende bètacel de schuldige.

Stress van cellen

Bètacellen kunnen gaan leiden aan celstress, en lokken dan als het ware een reactie uit van het afweersysteem. Tijdens de aanval van het afweersysteem verlies je bètacellen. Hierdoor kan je lichaam zelf niet meer voldoende insuline maken.

Cellen beschermen

Een bepaald eiwit in de cel hangt samen met de celstress. Amerikaanse onderzoekers schakelden dit stresseiwit uit in bètacellen. Dit beschermde de cellen tegen het krijgen van stress. De beschermde cellen overleefden vervolgens een aanval van het afweersysteem.

Werkt in het lab

De onderzoekers hebben laten zien dat dit principe in verschillende modellen voor diabetes werkt, dat zijn manieren om therapieën te testen op cellen in het laboratorium. Zowel dierlijke als menselijke bètacellen waren beschermd na het uitschakelen van het stresseiwit.

Bestaand middel

Toen de onderzoekers het stresseiwit verder onderzochten, ontdekten ze een bestaand geneesmiddel dat een eiwit uitschakelt dat heel erg op het stresseiwit lijkt. Het toedienen van dit geneesmiddel aan bètacellen, beschermt de cellen tegen stress.

Volgende stap

Nu willen de onderzoekers kijken of dit geneesmiddel de bètacellen van mensen met (beginnende) diabetes kan beschermen tegen de aanval van het afweersysteem. Het zal alleen nog wel even duren voordat we beginnende diabetes echt kunnen voorkomen.

Nederlands onderzoek

Celbioloog Arnaud Zaldumbide en zijn collega’s van het LUMC zijn in 2018 een groot onderzoek gestart naar stress in bètacellen als oorzaak van diabetes. Beide onderzoeken samen laten zien dat we op de goede weg zijn. Maar er is veel meer onderzoek nodig voordat er medicijnen komen die kunnen helpen tegen diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!