Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De eerste resultaten van een unieke celtherapie met vitamine D3 tegen diabetes type 1 staan volgende week in een medisch vakblad. Dit onderzoek is gedaan in het LUMC, onder leiding van prof. Bart Roep en prof. Jaap Jan Zwaginga. Met deze ontdekking komt de ontwikkeling van een behandeling tegen diabetes type 1 een stap dichterbij.

In de zogeheten D-sense Trial onderzocht het team van Bart Roep en professor Jaap Jan Zwaginga – die de trial leidt – een hele nieuwe celtherapie. Ze haalden bepaalde cellen van het afweersysteem uit het bloed van proefpersonen met diabetes type 1. Die cellen bewerkten ze met onder andere vitamine D3, ze vermenigvuldigden ze en spoten ze terug in het lichaam.

Het is de bedoeling dat de bewerkte cellen daar het afweersysteem bijsturen, zodat het voortaan de insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier met rust laat. De D-sense Trial bestaat uit meerdere fasen. In dit eerste onderzoek met mensen is nu gekeken of de behandeling veilig is, nog niet naar of het ook werkt. Dit eerste deel maakte het Diabetes Fonds financieel mogelijk samen met Stichting DON.

'Onderhandelen' met de afweer

Roep: 'Juist in deze tijden van coronavirus realiseren we ons maar al te goed hoe belangrijk een goede afweer is. Bij mensen met diabetes type 1 is dit afweersysteem soms misschien te goed en we willen dit dus juist gebruiken. In de klinische studie die nu wordt afgerond, hebben we daarom vitamine D3 gebruikt om met het afweersysteem te ‘onderhandelen’ in plaats van het plat te bombarderen. Dit helpt ons om beter te begrijpen hoe de afweerreactie bij diabetes type 1 gestopt kan worden en hoe we dit kunnen reguleren. We staan nu aan het begin van onze vervolgstudie, en zetten daarmee een belangrijke stap op weg naar genezing van diabetes type 1.'

Uniek aan de studie is dat het afweersysteem niet wordt platgelegd, wat de gangbare therapie is bij andere auto-immuun- en ontstekingsziekten, maar het afweersysteem ‘geleerd’ wordt hoe het wel zou moeten.

Veilig en haalbaar

Het onderzoeksteam volgde in deze eerste studie drie jaar lang negen proefpersonen die al wat langer diabetes hadden. Het blijkt nu dat het toedienen van de bewerkte cellen veilig en haalbaar is; een belangrijke eerste stap voordat een volgend onderzoek met mensen gestart kan worden.

Het afronden van dit onderzoek was een erg belangrijke en noodzakelijke eerste stap. In een vervolgonderzoek zal gekeken worden of de therapie ook echt werkt, voordat een echte behandeling ontwikkeld kan worden.

> Geef voor onderzoek naar genezing

Vanaf 5 mei is het artikel ‘Safety and feasibility of intradermal injection with tolerogenic dendritic cells pulsed with proinsulin peptide—for type 1 diabetes’ te vinden op de website van The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.