Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een Nederlandse onderzoeksgroep gaat onderzoeken of vaccinatie met het zogenaamde BCG-vaccin, beschermt tegen infectie met het nieuwe coronavirus. Dit is opvallend, want ditzelfde BCG-vaccin staat centraal in het onderzoek van een Amerikaanse onderzoeksgroep om diabetes te verbeteren.

Het BCG-vaccin bestaat uit het verzwakte neefje van de tuberculosebacterie: Mycobacterium bovis. Baby’s met een groter risico op tuberculose krijgen dit beschermende vaccin als ze 9 maanden oud zijn. Om dat het risico op tuberculose in de algemene Nederlandse bevolking laag is, krijgen alleen risicogroepen de vaccinatie standaard in Nederland.    

Bijsturen

Behalve dat dit BCG-vaccin beschermt tegen tuberculose, heeft het ook andere positieve effecten op het afweersysteem. Het BCG-vaccin lijkt een overactief afweersysteem bij te kunnen sturen. Zo wordt het beschermende effect van het vaccin in verschillende auto-immuunziekten getest zoals multiple sclerosis, Alzheimer en diabetes type 1.

Verband?

Betekent dit dat er een verband is tussen het coronavirus en diabetes? Daar lijkt het niet op. Allereerst moeten de experimenten die testen of de BCG-vaccinatie helpt tegen het coronavirus nog beginnen.

Nog belangrijker: de BCG-vaccinatie wordt ingezet als een manier om je afweersysteem op een algemene manier te verbeteren. Het werkt niet specifiek in de afweercellen die de alvleesklier aanvallen.

Extra aandacht

Deze hernieuwde aandacht voor de effecten van BCG-vaccinatie op het afweersysteem kunnen alleen maar helpen om de veiligheid en de werkzaamheid te beter te bepalen. De testen met het BCG-vaccin bij 150 mensen met diabetes lopen nu een jaar. Het is nog wachten op de resultaten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!