Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden de zogeheten ‘pancreas on a chip’, een techniek om nieuwe bètacellen of donorcellen voor mensen met diabetes type 1 beter en sneller te testen.

Veel mensen met diabetes type 1 kijken uit naar een toekomst waarin transplantatie van insulineproducerende cellen makkelijker wordt. Dat kunnen donorcellen zijn, maar liefst nieuwe insulineproducerende cellen uit bijvoorbeeld je eigen stamcellen. Daar werken onderzoekers dan ook hard aan.

Om die toekomst sneller te bereiken, moeten ook de methoden voor onderzoek zelf steeds verder verbeteren, evenals de processen rond transplantatie. Daarin is nu weer een stapje gezet, namelijk binnen de wereld van de organs on a chip.

Bètacellen ‘op een chip’

Wat is nou eigenlijk een organ on a chip, en in het geval van diabetes ‘bètacellen op een chip’? Bij een ‘chip’ denk je al gauw aan iets elektronisch, maar dat is het niet. Bij deze chip gaat om een klein stukje glas of kunststof. Daarin zitten kleine kanaaltjes waar vloeistoffen doorheen kunnen stromen, en die lopen langs kamertjes waar cellen in kunnen worden geplaatst.

Met behulp van zo’n ‘microfluïdische’ chip kunnen onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Universiteit nu bètacellen testen. In de chip kunnen meerdere kamertjes tegelijk gevuld worden met bètacellen. Ze bootsen in de kanaaltjes van de chip de bloedstroom met glucose na, en meten automatisch hoeveel insuline de cellen afgeven. 

Makkelijker en sneller onderzoek

De nieuwe cellen-op-een-chip maken het makkelijker en sneller om cellen te testen, op werking en kwaliteit. Zo’n test van bijvoorbeeld donorcellen of nieuwgemaakte cellen gebeurt nu naar verhouding omslachtig en is tijdrovend. Verschillende mensen zijn bezig met cellen levend houden in bakjes, glucose erbij doen en meten. Met de nieuwe chip-methode verloopt dit testproces sneller, gemakkelijker en goedkoper.

De chip is overigens nog niet zomaar overal in gebruik, maar de technologie is er nu dus wel.

Foto: screenshot uit een video over de diverse organs on a chip.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.