Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Mensen met een hoog risico op diabetes type 1 zouden gebaat zijn bij behandeling met het nieuwe medicijn teplizumab. Een behandeling van twee weken stelde de diagnose gemiddeld twee jaar uit.

Diabetes type 1 ontstaat doordat insuline producerende cellen worden aangevallen. Een nieuw medicijn  dat in ontwikkeling is, teplizumab, pakt het afweersysteem aan dat verantwoordelijk is voor deze aanval. Tijdens een Amerikaans onderzoek is daarmee het afweersysteem kortdurend geremd. 

Proefpersonen met hoger risico

Het onderzoek is uitgevoerd in een kleine groep van 76 mensen met een verhoogd risico op diabetes type 1. Dit risico was bepaald door te kijken naar erfelijke kenmerken en de aanwezigheid van zogenaamde autoantistoffen.

Van de onderzoeksgroep werd ongeveer de helft twee weken lang met het medicijn behandeld (de behandelgroep). De andere helft kreeg dit niet (controlegroep). Aan het eind van de onderzoeksperiode was de gemiddelde tijd tot diagnose uitgesteld met 2 jaar, van 24 maanden in de controle groep tot 48 maanden in de behandelgroep.

Van de mensen in de controlegroep had 72 procent diabetes gekregen, tegenover 43 procent van de teplizumab-groep.

Voor het eerst uitstel door medicijn

De resultaten uit dit onderzoek zijn bijzonder, want het is nog nooit eerder gelukt om diabetes type 1 uit te stellen met een medicijn, en dat na een behandeling van maar twee weken. Er is nu wel eerst meer onderzoek nodig voordat dit middel goedgekeurd wordt.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten op de jaarlijkse conferentie van de American Diabetes Association (ADA), die afgelopen weekend in San Francisco werden gehouden. Tegelijkertijd verscheen er een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine

Ander middel werkte niet

Tijdens de conferentie werden meer nieuwe behandelingen naar het uitstellen van diabetes type 1 besproken. Deze waren alleen niet zo succesvol. Een dagelijkse injectie met het medicijn liraglutide bovenop normale insuline behandeling in mensen die net zijn gediagnosticeerd, bleek bijvoorbeeld op de lange termijn niet te werken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!