Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers in het UZ Brussel testen een experimentele methode om mensen met diabetes type 1 nieuwe insuline producerende cellen te geven. Ze gebruiken daarvoor een ‘verpakking’ die het Amerikaanse bedrijf ViaCyte ontwikkelde, maar die nu voor het eerst wordt toegepast in Europa. Patiënten moeten hierbij wel afweeronderdrukkende medicijnen blijven slikken.

Al enkele jaren werken onderzoekers aan nieuwe insuline producerende bètacellen voor mensen met diabetes type 1. En aan verpakkingen waarin ze die cellen veilig kunnen implanteren. Dat gebeurt op wereldwijd op verschillende plaatsen, waaronder Nederland.

Capsule met stamcellen

In het Universitair Ziekenhuis van Brussel hebben ze een van de soorten verpakkingen met nieuwe cellen nu voor het eerst toegepast.

Ze implanteren bij mensen onder de huid een soort platte capsule van twee centimeter groot, waarin stamcellen zitten, dus nog geen insuline producerende cellen. 'Die cellen zullen zich drie tot zes maanden verder ontwikkelen', zegt de leider van het onderzoek, professor Bart Keymeulen, in een bericht op Plusmagazine.be.

‘Een deel van de stamcellen zal zich verder ontwikkelen tot bètacellen die insuline produceren, de andere tot andere soorten endocriene cellen, die voor de productie van bijkomende nuttige hormonen kunnen zorgen.'

In deze eerste fase van het onderzoek richten de onderzoekers zich op de ontwikkeling van bètacellen in de onderhuidse verpakking. In een tweede fase bekijken ze hoeveel insuline ze produceren en hoe lang ze dat blijven doen.

Verschil met andere ViaCyte-methode

Keymeulen werkt in dit onderzoek nauw samen met ViaCyte, het bedrijf dat de stamcelverpakking produceert. Zij doen al een paar jaar proeven met verpakkingen, waar ze twee soorten van hebben.

De ene soort is een verpakking die afweercellen tegenhoudt zodat de cellen blijven leven (PEC-Encap), de andere verpakking houdt de afweercellen niet tegen: PEC-direct. Deze laatste hebben ze in Brussel nu gebruikt. Het voordeel van deze verpakken is dat er makkelijker bloedvaten de verpakking in groeien. Daardoor kunnen de cellen beter werken.

Oplossing bij donortekort

Omdat de gebruikte PEC-direct-verpakking de afweer van het lichaam niet tegenhoudt, moeten proefpersonen zware afweeronderdrukkende medicijnen blijven slikken om de nieuwe cellen niet af te stoten. Dat is vergelijkbaar met de situatie van eilandjestransplantatie. Ook daarbij gaan nieuwe eilandjes, de cellen, onbeschermd het lichaam in.

Het voordeel van de PEC-direct-methode is dat je daarmee het tekort aan donoreilandjes op kunt vangen. Dat tekort zorgt voor een wachtlijst voor eilandjestransplantatie. Maar vanwege de nadelen van de heftige behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen, zal de PEC-direct-methode lang niet voor iedereen een oplossing zijn.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!