Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het Amerikaanse bedrijf ViaCyte werkt aan nieuwe insulineproducerende cellen voor mensen met diabetes type 1. Tests bij proefpersonen verlopen na twee jaar nog steeds voorspoedig, meldt ViaCyte.

Internationaal werken onderzoekers en bedrijven aan een manier om mensen met diabetes type 1 nieuwe insulineproducerende cellen te geven. Bijvoorbeeld door nieuwe cellen te maken uit stamcellen, en deze te verpakken ter bescherming tegen het afweersysteem. ViaCyte test hun therapie, het PEC-Encap product, nu al enkele jaren bij mensen. Met financiering van JDRF. 

Alvleesklier nabootsen

Het PEC-Encap product wordt onderhuids ingebracht met een kleine chirurgische ingreep. Dit 'zakje' bevat alvleesklier-voorlopercellen, een bepaald type stamcellen, die zo bewerkt zijn dat ze na implantatie zich verder ontwikkelen tot cellen die insuline afgeven. De onderzoekers proberen hiermee de alvleesklier na te bootsen. 

Stap 1

In het STEP ONE-onderzoek zagen de onderzoekers dat de geïmplanteerde cellen in het zakje overleefden, beschermd zaten tegen het afweersysteem én uitgroeiden tot cellen die insuline en glucagon konden maken. De cellen bleven lang leven en mensen kregen geen last van bijwerkingen.

Voor een succesvolle 'inplanting' van het zakje moeten er bloedvaatjes in gaan groeien. Zodat het zakje met cellen voeding en zuurstof krijgt. Dat lukte in dit onderzoek zelden, maar toch ook een paar keer wel. Daarom blijven de onderzoekers optimistisch en ze hebben hoop  dat de techniek verbeterd kan worden.

Toekomstige behandeling 

Ze zijn dus op de goede weg, en alles bij elkaar zijn de resultaten veelbelovend voor een toekomstige behandeling van diabetes type 1. Deze resultaten zijn onlangs gepresenteerd tijdens het internationale ADA-congres. In Nederland werken onderzoekers binnen het onderzoeksinitiatief RegMed XB aan de nieuwvorming en verpakking van insulineproducerende cellen.

Afbeelding van Viacyte.com

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!