Transplantatie-medicijn remt diabetes type 1 direct na diagnose

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 4 juli 2018
eilandjestransplantie hoe en voor wie.jpg

Een lage dosis van het medicijn thymoglobuline dat mensen krijgen na een niertransplantatie, helpt mogelijk ook bij mensen met diabetes type 1 direct na de diagnose.

Thymoglobuline (ATG) is een medicijn dat na een niertransplantatie voorkomt dat het lichaam het nieuwe orgaan afstoot. Onderzoekers van de University of Florida Diabetes Institute bekeken of dit middel ook werkt bij diabetes type 1.

Kort na diagnose

Aan het onderzoek deden 89 mensen met diabetes type 1 tussen de 12 en 45 jaar mee, binnen 100 dagen na de diagnose. Zij werden verdeeld in 3 groepen, waarvan twee een lage dosis ATG toegediend kregen, al dat niet gecombineerd met een ander middel, en de derde groep kreeg een placebo (nepmiddel). 

Afweerreactie geremd

De groepen die ATG kregen gingen weer wat meer eigen insuline maken, en hadden lagere HbA1c-waarden. De onderzoekers zagen dat ATG werkt door bepaalde afweercellen te doden die ook de insulineproducerende bètacellen aanvallen.

ATG wordt nu nog geen standaardbehandeling, maar dit onderzoek laat zien dat de afweerreactie in het begin tijdelijk is af te remmen. Het helpt om de bloedsuiker wat langer na de diagnose makkelijker te reguleren. 

Vervolgonderzoek

De onderzoekers willen nu dezelfde proefpersonen opnieuw het middel geven, om te zien of het effect verlengd kan worden. Ook willen ze kijken of ze diabetes type 1 kunnen voorkomen bij mensen met een hoog risico erop. 

En het gaat om een best heftig medicijn, ook al wordt het in een lage dosis gegeven. Er moet dus goed worden gekeken naar mogelijke bijwerkingen, en de afweging tussen voor- en nadelen.

De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting binnenkort gepubliceerd. Dit bericht is gebaseerd op een nieuwsbericht van Diabetes UK.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!