Bij een kleine groep mensen met diabetes type 1 daalde het HbA1c tot normale waarden acht jaar na het toedienen van het BCG-vaccin voor tbc (tuberculose). Amerikaanse onderzoeker Denise Faustman publiceerde deze resultaten in Vaccines.
Het BCG-vaccin wordt al bijna honderd jaar gebruikt in de succesvolle bestrijding van tuberculose (tbc). Het is veilig en goedkoop. De afgelopen decennia onderzoeken verschillende wetenschappers of dit vaccin ook kan helpen bij andere ziekten, zoals MS of voedselallergie. Denise Faustman onderzoekt al jaren de werking van het BCG-vaccin voor diabetes type 1.
Daling HbA1c tot normaal
Deze week zijn de resultaten gepubliceerd van een studie met het BCG-vaccin met 52 mensen in het Amerikaanse Massachusetts die al jaren diabetes type 1 hebben. Zij kregen aan het begin van het onderzoek twee injecties met het BCG-vaccin, met een tussenpoos van vier weken. De deelnemers zijn acht jaar gevolgd.
Na drie jaar was hun HbA1c-waarde (maat voor de gemiddelde bloedsuikerwaarde) gedaald met 10 procent, en na vier jaar zelfs met 18 procent. Na acht jaar was hun HbA1c gedaald van 57 mmol/mol naar 50 mmol/mol. Terwijl het HbA1c was gestegen bij mensen die een placebo hadden ontvangen, een nepinjectie.
Veranderingen in het lichaam
Hoe komt het dat de deelnemers aan het onderzoek betere bloedsuikers hebben? Ze zijn niet eigen insuline gaan maken, want dan zouden de onderzoekers dat kunnen zien aan de hoeveelheid C-peptide. Dat is een stof die vrijkomt bij de aanmaak van insuline. De deelnemers lieten geen toename zien in C-peptide.
Maar de onderzoekers zien wel dat het BCG-vaccin leidt tot een toename van het stofje TNF. Dat zorgt op zijn beurt voor een herstelde balans tussen bepaalde cellen van het afweersysteem, de zogeheten regulerende en cytotoxische T-cellen. Ook zagen de onderzoekers een genetische aanpassing in de witte bloedcellen, wat invloed had op de manier van glucose-opname door het lichaam. Kennelijk zorgen deze twee veranderingen in het lichaam voor de betere glucoseregulatie.
Op naar fase 2
Dit zijn hele mooie resultaten en dit zou betekenen dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes type 1 verbetert, en dat zij minder complicaties op de lange termijn hebben. Maar het gaat hier wel om een zogeheten 'eerste fase'-onderzoek.
De precieze werking van het vaccin moet nu worden aangetoond in de fase 2 studie, waaraan ook meer deelnemers (150) meedoen. Dit onderzoek heeft flinke vertraging opgelopen, waardoor het nog even gaat duren voor er meer bekend wordt over de resultaten.
Bron: artikel in Nature Partner Journals Vaccines.
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!