Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Door een speciale gel zijn de afweeronderdrukkende medicijnen na eilandjestransplantatie mogelijk niet meer nodig. Dit zagen Amerikaanse wetenschappers in onderzoek met muizen.

Mensen met erg moeilijk te reguleren diabetes type 1 komen soms in aanmerking voor een eilandjestransplantatie. Maar daarna moeten zij levenslang zware afweeronderdrukkende medicijnen slikken, die ernstige bijwerkingen hebben.  

Microgel voorkomt afstoting

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een gel met hele kleine deeltjes, een microgel. Die laat bij muizen de getransplanteerde eilandjes overleven zonder medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. De microgel remt het afweersysteem door een eiwit dat de onderzoekers eraan toevoegden: Fas ligand (FasL). 

Gel alternatief voor levenslang medicijnen

De muizen kregen de eilandjes met microgel getransplanteerd in het vetweefsel. Hun bloedsuikerwaarden herstelden, dus de eilandjes bleven leven. Vetweefsel is ook een mogelijke plek voor transplantatie bij mensen. 

De onderzoekers hopen dat de gel een alternatief wordt voor de medicijnen die mensen nu levenslang moeten slikken. Daar is eerst verder onderzoek voor nodig.

Deze studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!