Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De insulineproductie daalt geleidelijk de eerste zeven jaar na diagnose van diabetes type 1, maar blijkt dan te stabiliseren. Dit ontdekten onderzoekers van de Exeter Medical School in Engeland.

Bij diabetes type 1 neemt de insulineproductie na diagnose geleidelijk af. Het afweersysteem valt de insulineproducerende cellen aan en de bètacellen gaan kapot. De gedachte was altijd dat de afname van de insulineproductie het hele leven doorgaat, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Eigen insulineproductie

Engelse onderzoekers testten bij 1549 mensen die tot 40 jaar diabetes type 1 hebben het C-peptide gehalte. C-peptide is een stofje dat vrijkomt bij de productie van insuline. Door het meten van C-peptide weet je hoeveel eigen insulineproductie er nog is.

Zeven-jaars-switch

Uit de metingen van het C-peptide bleek dat er sprake is van twee fases in afname van de productie van insuline. De eerste zeven jaar na diagnose daalt de insulineproductie ieder jaar met ongeveer 50 procent. Maar na zeven jaar stopt deze daling en stabiliseert de insulineproductie. 

Veerkrachtige cellen

De onderzoekers spreken van een spannende ontdekking. Het betekent dat als je na zeven jaar nog werkende bètacellen hebt, dat je deze dus houdt. Ook roept het verschillende vragen op. Stopt het afweersysteem zijn aanval na zeven jaar? Waarschijnlijk niet, want na een eilandjestransplantatie zie je ook dat de aanval nog steeds aanwezig is. Zijn de resterende bètacellen dan veerkrachtiger en beter bestand tegen het afweersysteem? Wat maakt deze cellen dan tot supercellen? De antwoorden hierop kunnen bijdragen aan nieuwe behandelingen voor diabetes type 1. 

Bron: B.M. Shields e.a. 2018 Diabetes Care

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!