Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse en Japanse onderzoekers transplanteerden eilandjes van Langerhans met cellen die bloedvaten vormen, in plaats van de eilandjes alleen. Bij muizen zagen zij dat dit beter werkt dan de huidige transplantaties. 

Transplantatie van de eilandjes van Langerhans is een mogelijkheid voor mensen met moeilijk te reguleren diabetes type 1. Maar er is een tekort aan donoren van deze eilandjes. Daarom zoeken onderzoekers naar alternatieven. 

Te weinig bloedtoevoer 

Voor een eilandjestransplantatie zijn zeker twee donoren nodig. Bij de isolatie gaan namelijk eilandjes verloren en de getransplanteerde eilandjes werken nog niet optimaal. Dit komt onder andere doordat de bloedvaten niet mee getransplanteerd worden. De getransplanteerde eilandjes krijgen hierdoor niet genoeg bloed en werken minder goed. 

Eilandjes met bloedvaten

Amerikaanse en Japanse onderzoekers bedachten daarom een manier om eilandjes te maken met cellen die bloedvaten vormen. Deze eilandjes transplanteerden zij naar muizen, waarna de muizen herstelden van diabetes type 1. De eilandjes werkten goed en produceerden insuline. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports

De onderzoekers lieten de eilandjes hiervoor in het lab groeien tussen andere cellen: stamcellen en cellen die bloedvaten kunnen vormen. Na transplantatie produceerden de eilandjes met bloedvaten meer insuline en werkten beter dan eilandjes zonder bloedvaten. 

Afstoting

De resultaten bij muizen lijken veelbelovend. Op de Amerikaanse website Science Daily lieten de onderzoekers weten dat ze uiteindelijk eilandjes uit muizen willen transplanteren naar mensen met diabetes. Maar ze moeten nog veel problemen oplossen voordat het zover is. Zo moeten ze nagaan hoe ze afstoting van de eilandjes kunnen voorkomen. 

Andere oplossing donortekort 

Andere wetenschappers doen ook onderzoek om het donortekort op te lossen. Nederlandse wetenschappers gebruikten menselijk weefsel om nieuwe insulineproducerende mini-orgaantjes te maken. Uiteindelijk komen wetenschappers zo steeds dichter bij een oplossing voor het tekort aan donoreilandjes bij diabetes type 1. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!