Een Vlaams bedrijf heeft toestemming gekregen om een nieuwe behandeling te testen om diabetes type 1 af te remmen en zelfs om te keren in een vroeg stadium.
Bij diabetes type 1 is het evenwicht verstoord tussen bepaalde cellen van het afweersysteem: de regulerende en de cytotoxische T-cellen. De cytotoxische T-cellen spelen een belangrijke rol in de aanval van de insulineproducerende cellen door het afweersysteem. Onderzoekers proberen daarom de regulerende T-cellen, die juist een beschermende rol hebben, te stimuleren.
Afweersysteem terug in balans
De eiwitten IL-10 en proinsuline stimuleren de productie van de regulerende T-cellen. Maar hoe krijg je die eiwitten op de juiste plaats in het lichaam? Daarvoor bedacht een Vlaams bedrijf iets slims. Ze hebben een bacteriestam, die ook wordt gebruikt om kaas en karnemelk te maken, zo weten aan te passen dat het deze eiwitten produceert.
Het Vlaamse bedrijf heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse autoriteit FDA om deze bacterie in pilvorm te testen bij mensen. In een eerdere studie zagen ze dat bij 60 procent van de geteste muizen de bloedsuiker weer normaal werd.
Vlak na diagnose
De onderzoekers willen de behandeling gaan testen bij mensen met diabetes type 1 vlak na diagnose, zodat het afweersysteem de resterende insulineproducerende cellen met rust laat en de ziekte zich niet doorzet. De bacterie kan lokaal de eiwitten produceren, waarmee het risico op bijwerkingen afneemt.
Op de hoogte blijven?
Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!