Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Iedere eilandjestransplantatie gebeurt in combinatie met onderzoek, om de ingreep goed te volgen. In de Verenigde Staten is gekeken hoe het gaat met mensen met diabetes type 1 na een eilandjestransplantatie.

Bij sommige mensen met diabetes type 1 is de bloedsuikerspiegel zo moeilijk te reguleren dat ze in aanmerking komen voor een eilandjestransplantatie. Daarbij worden eilandjes van Langerhans uit donororganen getransplanteerd.

Er is heel wat nodig om eilandjestransplantatie goed en veilig uit te voeren. Daarom kijken artsen vooral naar de medische resultaten, zoals hoe lang de eilandjes blijven leven en hoe goed ze het doen. Maar hoe gaat het met de mensen die een eilandjestransplantatie hebben gehad?

Zich gezonder voelen

In de Verenigde Staten liep van 2006 tot 2014 een onderzoek in acht medische centra, waarbinnen 48 mensen met diabetes type 1 een eilandjestransplantatie ondergingen. Een jaar na de ingreep voelden de meeste mensen zich gezonder dan voorheen, en ze meldden een veel betere kwaliteit van leven.

Minder ernstige hypo's

De mensen voelde zich dus veel beter, ondanks dat de helft van hen wel weer wat insuline moest spuiten. En ondanks de zware medicijnen die iedereen na een transplantatie moet slikken, met flinke bijwerkingen en risico’s.

Wat mensen vooral fijn vonden, was het verdwijnen van ernstige hypo’s. Van de 48 patiënten hadden er 42 geen ernstige hypo’s meer, en ze voelden hypo’s ook weer op tijd aankomen.

Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.   

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!