Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe gentherapie getest bij muizen met diabetes type 1, met (tijdelijk) succes. Daarvoor maakten ze bètacellen uit alfacellen. 

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan, daarom zoeken onderzoekers naar oplossingen om nieuwe insulineproducerende bètacellen te maken. Een van de mogelijkheden is het 'herprogrammeren' van andere alvleeskliercellen, zodat die veranderen in bètacellen.

Broncode van cellen

Amerikaanse onderzoekers begonnen met menselijke insulineproducerende cellen in het lab. Ze voegden daar een virus aan toe met genen van twee eiwitten, Pdx1 en MafA. Deze eiwitten spelen een rol bij de ontwikkeling van bètacellen. Het virus is een soort boodschapper die ervoor zorgt dat de genen worden ingebouwd bij andere cellen. Ze veranderen als het ware de broncode van de cel. 

Cellen veranderen

De aangepaste menselijke bètacellen zijn vervolgens ingespoten bij muizen met diabetes type 1. Vanwege het 'boodschappervirus' dat ze bij zich droegen, beïnvloedden ze daar de alfacellen, die normaal glucagon maken. De alfacellen veranderden onder invloed van de nieuwe genen in bètacellen, die keurig insuline gingen produceren. De muizen bleven vier maanden insulinevrij. 

De nieuwe cellen lijken op bètacellen, maar zijn het toch niet helemaal. Daarom valt het afweersysteem ze niet aan. Hoewel dit niet helemaal waterdicht blijkt te zijn.

Het werkte tijdelijk

Vier maanden stabiele bloedsuikers klinkt positief, maar daar bleef het ook bij. Na deze periode hadden de muizen weer insuline nodig, maar waarom is onbekend. De onderzoekers gaan nu bij grotere proefdieren verdere proeven doen. Bij positieve resultaten willen ze overstappen naar onderzoek met mensen. Dit soort gentherapieën wordt al getest op mensen.

Ook in Nederland proberen onderzoekers te achterhalen hoe ze alfacellen naar bètacellen kunnen omvormen. Deze onderzoekers gebruiken een andere aanpak om dit voor elkaar te krijgen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Bron: Cell Stem Cell, januari 2018