Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een Amerikaans onderzoeksteam ontwikkelde een apparaat dat kan zorgen voor een revolutie in de behandeling van diabetes type 1. Hun inspiratie haalden ze uit een spinnenweb.

Bij mensen met diabetes type 1 maken de eilandjes van Langerhans geen insuline meer aan, doordat die zijn aangevallen door het afweersysteem. Onderzoekers werken aan manieren om eilandjes te transplanteren én deze na transplantatie te beschermen tegen het afweersysteem.

Eilandjes beschermen

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een hydrogel-beschermlaag voor de honderdduizenden eilandjes die ze transplanteren naar een persoon met diabetes type 1. De laag met eilandjes vormen samen kleine capsules. Deze capsules zijn heel erg klein en de cellen kunnen door deze laag heen insuline afgeven. Het nadeel is alleen dat de capsules niet makkelijk uit het lichaam verwijderd kunnen worden. 

Met een trucje eilandjes vervangen

De capsules met getransplanteerde bètacellen moeten gemakkelijk verwijderd of vervangen kunnen worden, als er iets niet goed is of als ze niet meer werken. Hiervoor bedachten de onderzoekers een trucje, geïnspireerd door de waterdruppels op een spinnenweb. 

De eilandjescapsules worden om een polymeerdraad gewikkeld, de TRAFFIC (Thread-Reinforced Alginate Fiber for Islets enCapsulation). Deze draad, waar alle cellen om heen zijn gewikkeld, is dan met een kleine chirurgische ingreep uit het lichaam halen. De capsules ‘vallen niet van de draad af’ omdat de draad gedraaid en poreus is.

Bloedsuiker onder controle

De huidige levensduur van de draad is 6-24 maanden. Bij muizen met diabetes waren de bloedsuikerwaarden na transplantatie van de draad met bètacellen enkele maanden stabiel. Er was geen sprake van afstoting. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.

Foto: Lindsay France/University Photography