Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De Nederlandse onderzoeker Martin Gotthardt (Radboudumc) vertelt in het wetenschappelijke tijdschrift Endocrinologie over de voortgang van het onderzoek naar het in beeld brengen van de bètacellen. Ze zijn al dicht bij toepassing in de praktijk.

We willen graag beter begrijpen hoe diabetes type 1 ontstaat, maar de bètacellen die worden aangevallen bij diabetes type 1 zitten diep verstopt in de alvleesklier. Ze maken voor slechts 2% deel uit van de alvleesklier, en liggen ook nog eens verspreid. Je kunt ze niet zien op een normale scan. Gotthardt en zijn internationale onderzoeksteam hebben een manier gevonden om de cellen zichtbaar te maken

De bètacellen vinden

In de periode 2008-2012 was prof. dr. Martin Gotthardt projectleider van het internationale consortium BetaImage. Ze gingen op zoek naar een manier om de insulineproducerende cellen zichtbaar te maken. Ze kwamen tot de ontdekking dat het eiwit 'exendin' specifiek bindt aan bètacellen en dat konden ze goed gebruiken.  

De cellen in beeld brengen

De volgende stap was om een radioactieve tracer te binden aan exendin. Dat wil zeggen dat je een onzichtbare stof toch kunt meten, met hulp van een stof die eraan vastplakt en die je wél kunt zien. Zo kun je bij levende mensen de bètacellen in beeld brengen. De radioactieve tracer kun je meten via SPECT- en PET-scans. De straling van de tracer is overigens zo klein dat hij veilig is.  Deze stap vond plaats tijdens het vervolgproject BetaTrain tussen 2012 tot 2016.

Van beeld naar toepassing

Wat heeft iemand met diabetes type 1 aan deze techniek? De onderzoekers melden dat het nu mogelijk is om de insulineproducerende bètacellen direct zichtbaar te maken met een speciale camera. Bijvoorbeeld tijdens een eilandjestransplantatie, om te kijken of het goed gaat met de getransplanteerde cellen. Maar de techniek kan ook worden gebruikt om te zien of iemand nog resterende bètacellen heeft. Maarten Brom, werkzaam in het team van Gotthardt, werkt hier met geld van het Diabetes Fonds aan mee. Wil je dat onderzoek steunen? Doneer dan hier.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!