Stamcellen die, na wat gesleutel in het lab, het eiwit PD-L1 produceren, zorgen ervoor dat diabetes type 1 omkeert en de bloedsuiker normaliseert. Althans, bij muizen.
Bij diabetes type 1 keren bepaalde cellen van het afweersysteem zich tegen de eigen bètacellen in de alvleesklier. Dat heet auto-reactief. Maar waarom worden deze zogeheten auto-reactieve T-cellen niet tegengehouden? Stamcellen hebben hier alles mee te maken.
Stamcellen zien er anders uit
Onderzoekers van het Boston Children's Hospital keken eens goed naar de stamcellen van mensen met diabetes type 1. Ze bestudeerden hiervoor het profiel van de stamcellen. Ze zagen een verschil ten opzichte van stamcellen van mensen zonder diabetes type 1. Bij de stamcellen ontbrak het gen voor het eiwit PD-L1. Dit eiwit blijkt een ontstekingsremmend effect te hebben en kan de auto-immuunreactie remmen.
Veranderde stamcellen
De onderzoekers hebben vervolgens stamcellen van muizen met diabetes type 1 genetisch veranderd, zodat ze wel het eiwit PD-L1 gingen produceren. Hiervoor gebruikten ze een onschuldig virus dat het gezonde gen voor PD-L1 inbrengt in de stamcel. Ze injecteerden deze behandelde stamcellen in muizen met diabetes type 1.
Afweersysteem getemd
Het wonderbaarlijke gebeurde: in korte tijd genazen bijna alle muizen, en ze kregen normale bloedsuikers. Hoe werkt dat dan? De behandelde stamcellen gaan naar de alvleesklier, ze gaan een verbinding aan met de auto-reactieve T-cellen, en schakelen ze uit. Ze houden het afweersysteem als het ware in het gareel. Datzelfde gebeurde wanneer stamcellen behandeld waren met drie kleine moleculen: interferon-bèta, interferon-gamma en polyinosinic-polycytidylzuur.
Eigen cellen
De resultaten zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine en de volgende stap is onderzoeken hoe lang de muizen genezen blijven, en hoe vaak de behandeling nodig is. Het mooie van de aanpak is dat er weinig kans is op bijwerkingen, omdat je gebruik maakt van iemands eigen cellen.
Is dit de oplossing?
Dit klinkt natuurlijk heel spectaculair. Maar het is alleen nog maar bij muizen getest. Diabetes type 1 is al vaak bij muizen genezen, waarna het bij mensen toch niet lukte. Het is dus goed om voorzichtig te zijn, maar het is wel erg interessant. Op z'n minst weten we nu weer wat meer over hoe stamcellen het afweersysteem beïnvloeden, en wie weet!
Op de hoogte blijven?
Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!