Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Website LUMC Transplantatie Centrum

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 16 november 2017
shrine20171114-14691-1egf15s.jpg

In het LUMC Transplantatie Centrum in Leiden vinden jaarlijks enkele eilandjes- en alvleeskliertransplantaties plaats. Sinds vandaag is de nieuwe website voor het LUMC Transplantatie Centrum online.

Op de nieuwe website van het LUMC Transplantatie Centrum staat allerlei praktische informatie over de verschillende transplantaties, procedures en wachttijden. Welke transplantaties zijn specifiek voor diabetes type 1?

Eilandjestransplantatie

Sinds 2007 vinden er eilandjestransplantaties plaats in het LUMC. Zo'n 5-10 per jaar. Dit is een kleine ingreep, waarbij een diabetes type 1 patiënt via een infuus nieuwe insulineproducerende cellen van een donor krijgt ingespoten. De cellen nestelen zich in de lever, waar ze al binnen een dag insuline gaan produceren. Een roesje is voldoende voor de ingreep.

Alvleeskliertransplantatie

Ingrijpender is de transplantatie van de alvleesklier. Deze wordt vaak in combinatie met een nier getransplanteerd. De patiënt gaat onder volledige narcose bij deze operatie en het lichaam heeft hersteltijd nodig na de ingreep. Alvleeskliertransplantaties vinden naast Leiden ook in Groningen plaats, jaarlijks in totaal rond de 30.

Voorlichtingsgesprek

Er gaat een heel traject aan vooraf om te bepalen of iemand geschikt is voor een transplantatie. Transplantaties vinden plaats bij mensen met diabetes type 1 die zo slecht instelbaar zijn dat het dagelijks leven erg lastig is, of die veel last hebben van complicaties. In een voorlichtingsgesprek bespreken de artsen de voor- en nadelen met de patiënt en hoe de procedure eruitziet. Bekijk de informatie overzichtelijk op de website van het LUMC Transplantatie Centrum.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!