Eilandjes beschermen

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 5 oktober 2017
shrine20171005-21026-11eig9k.jpg

Onderzoekers van de Universiteit Twente en andere Nederlandse kennisinstellingen hebben een membraan, omhulsel, ontwikkeld waarmee je eilandjes van Langerhans kunt verpakken. Om uiteindelijk op een veilige manier de eilandjes te transplanteren en zo mensen met diabetes type 1 te genezen. 

Transplantatie van de eilandjes naar de lever is een oplossing voor mensen met diabetes type 1. Maar een groot gedeelte van de cellen overleeft de transplantatie niet vanwege een afstotingsreactie van het lichaam. Of ze sterven omdat ze zich niet ‘lekker in hun vel voelen’ in de lever. 

Veilig transplanteren

Nederlandse onderzoekers werken samen aan een manier om de eilandjes te verpakken en ze vervolgens veilig te kunnen transplanteren. Deze verpakking moet zuurstof, voedingsstoffen en insuline doorlaten, maar tegelijkertijd ook de eilandjes beschermen tegen het afweersysteem. 

Eilandjes functioneren goed

De onderzoekers hebben een membraan ontwikkeld dat kleine vakjes van een halve millimeter bevat. Als een soort eierdoosje. De vakjes worden afgesloten met een gaasje om de eilandjes te bedekken. Het blijkt dat de eilandjes zich na zeven dagen nog lekker voelen in hun nieuwe verpakking en nog goed reageren op glucose. De onderzoekers zijn de verpakte eilandjes nu aan het testen bij proefdieren. 

Voldoende eilandjes

Prof. Stamatialis (Universiteit Twente), noemt dit een belangrijke stap in het onderzoek, maar hij waarschuwt dat het nog jaren duurt voordat dit werkt bij patiënten. “We moeten uiteraard in het lichaam testen of het membraan functioneert en zorgen dat het membraan voldoende eilandjes kan bevatten.” Binnen RegMed XB werkt een deel van deze onderzoekers verder aan deze manier van verpakken ter bescherming van de eilandjes.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!