Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Deze week is in Lissabon het grote internationale EASD-congres voor diabetesonderzoekers. Zij presenteren daar hun nieuwste resultaten. De belangrijkste nieuwtjes houden we hier voor je bij!

Update: 15-9-2017 15.10 uur

Duizenden wetenschappers uit meer dan 100 landen zijn deze week in Lissabon, waar dinsdag de eerste presentaties werden gehouden. Houd deze pagina in de gaten voor nieuws, we updaten hem met nieuws zodra dat er is:

Genetische verschillen en leeftijd waarop je diabetes type 1 krijgt

Steeds duidelijker is dat diabetes type 1 geen eenheidsworst is. Dat blijkt ook weer uit onderzoek van Britse onderzoekers uit Exeter. Mensen hebben verschillende genen die risico geven op diabetes type 1, en die genen hangen weer samen met verschillende leeftijden waarop ze diabetes krijgen. Wie op latere leeftijd diabetes type 1 krijgt, heeft dan ook niet de ‘langzame vorm van diabetes type 1’ die bekendstaat als LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), zeggen de onderzoekers. Ze hebben gewoon een variant van diabetes type 1. 

Metformine bij diabetes type 1 tegen hart- en vaatziekten

Uit de internationale REMOVAL-studie blijkt dat het medicijn metformine ook bruikbaar is voor mensen met diabetes type 1. Het middel is bekend als bloedsuikerverlagend middel bij diabetes type 2. Maar hoewel het bij diabetes type 1 slechts tijdelijk de bloedsuiker verlaagt, helpt het wel tegen hart- en vaatziekten.  > Lees meer over dit onderzoek

Effecten van hypo's op de lange termijn

Prof. Brian Frier van de universiteit van Edinburgh gaf een presentatie over onderzoek naar de effecten van hypo's. Hoewel er nog geen keiharde bewijzen zijn, zegt hij, zijn er wel aanwijzingen dat hypo's, dus lage bloedsuikers, óók de kans op langetermijn-complicaties verhogen. Dat zou komen doordat de na-effecten van een hypo in het lichaam ook leiden tot bijvoorbeeld een andere bloedtoevoer naar organen, verschillen in bloeddruk en lokaal zuurstoftekort in cellen. We zullen dit onderwerp binnenkort uitgebreider bespreken op deze site.

Goed HbA1c voorkomt niet altijd grote baby’s bij zwangerschap

Een zwangerschap met diabetes type 1 is niet altijd even makkelijk en er kunnen complicaties zijn voor moeder en kind. Het is belangrijk maar ook vaak extra moeilijk om de bloedsuiker stabiel te houden. Onderzoekers van de universiteit van Glasgow hebben gekeken naar een kleine groep vrouwen met diabetes type 1 die een insulinepomp gebruikten. De meesten hadden in het derde trimester een lagere HbA1c-waarde dan in het begin van de zwangerschap (van 59 naar 49 mmol/mol).

Toch waren dertien van de vijftien baby’s te groot, bijvoorbeeld wat betreft middelomtrek of in gewicht (meer dan 4 kilo). Dat geeft risico’s voor de bevalling maar het heeft ook invloed op de stofwisseling van het kind. Dus een goed HbA1c gaf geen garantie op een probleemloze zwangerschap. Hoe komt dat dan? Dat is niet helemaal duidelijk. Misschien is de HbA1c-waarde tijdens de zwangerschap geen betrouwbare maat, zeggen de onderzoekers. Of misschien moet je tijdens zwangerschap wel een nog lagere HbA1c nastreven. Daar is verder onderzoek voor nodig.

Continue glucosemeting verbetert HbA1c bij insulinepomp en -injecties

Mensen met diabetes type 1 die insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken, hebben baat bij een continue glucosemeter. Dat blijkt uit het tot nu toe langst lopende onderzoek naar continue glucosemeting, het COMISAIR-onderzoek in Tsjechië. Na twee jaar was het HbA1c van de deelnemers aan het onderzoek flink verbeterd. Ook werkte de combinatie insuline spuiten en continue glucosemeter beter dan alleen insulinepompgebruik – dus zonder continue glucosemeter. > Meer lezen over dit onderzoek

Wie hebben meer risico op hypo's?

Mensen met diabetes type 1 die vaak verschillende nuchtere glucosewaarden hebben, hebben in het algemeen ook vaker een hypo. Dat geldt ook voor mensen die overdag een sterk wisselende suikerspiegel hebben. Hoe gemakkelijk je doorschiet naar een hypo, hangt bovendien samen samen met genetische variatie. Verschillende onderzoekers presenteerden hun resultaten van onderzoek naar hypo's.

Aanvullend medicijn bij slecht ingestelde diabetes type 1?

Dapagliflozine is een redelijk nieuw geneesmiddel voor diabetes type 2. Nu is onderzocht of het misschien ook werkt voor mensen met diabetes type 1. Daarvoor is de internationale DEPICT-1-studie gehouden, die twee jaar liep op 143 plekken in 17 landen en waaraan ruim 800 mensen met slecht ingestelde diabetes type 1 meededen. Zij werden verdeeld in verschillende groepen, waarbij de deelnemers ofwel dapagliflozine slikten, of een nepmiddel. 

Na twee jaar bleek de dapagliflozine-groep een beter HbA1c te hebben. De onderzoekers denken dat het middel wellicht een veelbelovende aanvullende behandeling is naast insuline, voor mensen die slecht in te stellen zijn. 

Minidosis glucagon tegen hypo’s bij sporten?

Hypo’s tijdens het sporten met diabetes type 1 blijven op de loer liggen, ook al gebruik je minder insuline voor het sporten en eet je meer koolhydraten. In een klein onderzoek is gekeken of een minidosis glucagon (150 mg) voorafgaand aan 45 minuten sporten kan voorkomen dat mensen een hypo krijgen. En inderdaad, het werkte! De studie was maar met een handjevol mensen dus het moet nader worden bekeken, maar het is interessant. Zeker als je bedenkt dat ze ook al ver zijn met inhaleerbare glucagon, met een neusspray. Wie weet wordt sporten in de toekomst een stuk makkelijker dankzij een snufje glucagon!

Continue glucosemeting bij zwangerschap nuttig

Bij zwangere vrouwen met diabetes type 1 werkt een continue glucosemeter goed. De meter geeft een signaal bij te hoge of lage bloedsuikerwaarden. Het zorgt voor betere glucosewaarden en minder problemen voor moeder en kind, blijkt uit de internationale CONCEPTT-studie onder 210 vrouwen in diverse landen. Het is dus maar goed dat continue glucosemeters ook in Nederland vergoed worden voor vrouwen met diabetes type 1 die zwanger zijn of willen worden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.