Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

GlaxoSmithKline, een groot internationaal farmaceutisch bedrijf, heeft iets nieuws bedacht. Ze willen kleine elektronische implantaten gaan ontwikkelen die het zenuwstelsel kunnen aansturen. En diabetes type 1 kunnen behandelen. Een gewaagd maar spannend idee!

Electroceuticals, of bioelectronics, zo noemt het bedrijf de implanteerbare apparaten die de elektrische impulsen in het lichaam moeten aanpassen. Het bedrijf werkt hier zelf aan, en reikt ook een bedrag van 1 miljoen dollar uit aan een team van onderzoekers dat een implantaat kan ontwikkelen om elektrische signalen van een zenuwcel te stimuleren, blokkeren en aanpassen.

Wens: rijstkorrel-formaat

De eerste testen met muizen zijn uitgevoerd en GSK is erg hoopvol. Ze verwachten dat ze al over 12 maanden een apparaat hebben dat getest kan worden bij vijf tot tien mensen. Het apparaat moet makkelijk te implanteren zijn, geen afstotingsreactie opwekken, veilig en genoeg batterijen. Het uiteindelijke doel is dat de apparaatjes zo klein als rijstkorrels worden.

De juiste verbinding

Je kunt het vergelijken met een telefoonbedrading. Vroeger zat er een telefoniste achter een schakelbord die de juiste verbindingen maakte. GSK wil als het ware op de stoel van de telefoniste gaan zitten en zelf de zenuwverbindingen in het lichaam aanpassen.

Het idee hierachter is dat het zenuwstelsel in contact staat met je organen, zoals de alvleesklier en met je afweercellen. Door het zenuwstelsel aan te sturen, is de verwachting dat je de organen aan kunt sturen en ziektes en ontstekingen kunt behandelen.

Toepassing nog bedenken

Hoe het precies werkt en wat dit kan betekenen voor mensen met diabetes type 1, is ons nog niet helemaal duidelijk. Maar als je de afweercellen kunt besturen, dan kun je wellicht ook voorkomen dat ze de bètacellen aanvallen. Of het zou van toepassing kunnen zijn op het behandelen van zenuwschade, neuropathie. Nu is het zo dat een beschadigde zenuw zich niet meer herstelt, waardoor je minder voelt, of delen in je lichaam minder goed werken. Het zou heel mooi zijn als we de zenuwen in dit soort gevallen weer werkend kunnen maken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.