Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De ruimte onder je huid blijkt een prima plek te zijn om insulineproducerende cellen te transplanteren. Dit ontdekten onderzoekers die een nieuwe behandeling voor diabetes type 1 zochten. 

Een van de manieren om de insulineproductie bij diabetes type 1 op gang te krijgen, is door het transplanteren van insulineproducerende cellen. Maar bij de huidige werkwijze, waarbij de cellen in de poortader worden gespoten, gaat soms wel 60% van de cellen verloren. Waardoor meerdere donoren nodig zijn. 

Alternatieve transplantatieplek

Onderzoekers zoeken naar een andere transplantatieplek. De huid is een mooi alternatief. De huid is makkelijk bereikbaar, er is veel ruimte en brengt minder risico’s met zich mee. Het nadeel is dat de doorbloeding niet goed genoeg is voor de bètacellen.

De eilandjes omvatten slechts 1% van de alvleesklier, maar hebben 15-20% van de bloedtoevoer naar de alvleesklier nodig. De bloedvatvorming is dus heel belangrijk om de cellen na transplantatie in leven te houden. Daar hebben Canadese onderzoekers nu iets op gevonden.

Bloedsuiker onder controle

De onderzoekers bedachten een trucje. Ze omringden de gezonde donorcellen met een stofje dat zorgt voor bloedvatvorming. Dit injecteerden ze vervolgens onderhuids bij muizen met diabetes. Binnen 21 dagen werd de bloedsuiker stabiel. Er zijn dus bloedvaten gevormd in die tijd, zodat de nieuwe cellen van voeding en zuurstof werden voorzien en de insuline naar de juiste plek werd gebracht.

Minder eilandjes

In de volgende fase willen de onderzoekers eerst nieuwe bloedvaten aanmaken onder de huid en dan de eilandjes inspuiten. Ze verwachten dat ze minder eilandjes nodig hebben, omdat deze meteen toevoer van zuurstof en voedingsstoffen hebben en er dus minder eilandjes verloren zullen gaan.

Als ze deze techniek kunnen vertalen naar de mens, zou dat betekenen dat er minder donoren nodig zijn en er meer mensen met diabetes type 1 in aanmerking komen voor een transplantatie.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!