Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Met een nieuwe meetmethode willen Amerikaanse onderzoekers bij mensen met diabetes type 1 de hoeveelheid én de werking van resterende insulineproducerende cellen meten. 

Vlak na de diagnose hebben mensen met diabetes type 1 vaak nog resterende insulineproducerende bètacellen. Onderzoekers werken aan therapieën om die cellen zo lang mogelijk te behouden. Maar om te weten of de therapieën werken, moet je de bètacellen meten. Met een techniek waarbij je de kwetsbare alvleesklier niet beschadigt. 

Nieuwe meetmethode

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe meetmethode bedacht, waarbij ze gebruikmaken van radioactief mangaan. Ze injecteren bij muizen eerst glucose, zodat de bètacellen insuline gaan produceren. Daarbij gaan bepaalde kanaaltjes op de bètacel open en zo neemt de cel mangaan op. 

Het radioactieve mangaan hoopt zich op in de cellen, en is meetbaar met een PET-scan. Zo weten de onderzoekers hoeveel bètacellen er zijn en of ze actief zijn. 

Hoeveelheid en activiteit

Het mangaan-signaal was zwakker bij muizen die nog weinig insuline aanmaakten. En andersom, bij muizen met veel insulineproductie was er een sterk signaal. 

De volgende stap is het testen van de meetmethode bij proefpersonen. Daarbij is ook belangrijk wat de dosis moet zijn en – natuurlijk heel belangrijk – of het radioactieve mangaan giftig is. De onderzoekers verwachten overigens geen problemen, omdat er maar een hele kleine dosis van het stofje nodig is, en het heel snel verdwijnt uit het lichaam.

In Nederland ook onderzoek

Dr. Maarten Brom, onderzoeker aan het Radboudumc, werkt ook aan een manier om bètacellen bij mensen met diabetes type 1 in beeld te brengen. Hij doet dat met een andere techniek, maar ziet zeker aanknopingspunten voor deze ontdekking. 

Dr. Brom: “Dit is een zeer interessant onderzoek. We zijn heel erg geïnteresseerd om deze techniek te combineren met onze techniek op basis van het eiwit exendin.” Exendin is een eiwit dat zich hecht aan bètacellen, en dat via een trucje ook meetbaar is. 

Het verschil met de mangaan-methode is dat exendin zich ook hecht aan inactieve bètacellen, in plaats van alleen aan cellen die insuline maken. Dat is belangrijk om te weten voor de toekomst, als we een manier vinden om inactieve cellen weer ‘wakker’ te maken.

Waarvoor te gebruiken?

Steeds meer onderzoekers proberen met immuuntherapieën vlak na diagnose de resterende cellen te behouden. Met deze mangaan-techniek kunnen onderzoekers bepalen of de immuuntherapie aanslaat. Dit geldt ook voor mensen met diabetes type 1 die een eilandjestransplantatie hebben ondergaan.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!