Deense onderzoekers hebben een nieuwe ontdekking gedaan op het gebied van stamcellen. Daarmee wordt het straks makkelijker en veiliger om nieuwe insulineproducerende cellen te maken.
Mensen met diabetes type 1 die een eilandjestransplantatie ondergaan, zijn jaren insuline-onafhankelijk. Toch kunnen maar weinig mensen zo’n transplantatie krijgen van insulineproducerende cellen (bètacellen), onder meer vanwege het tekort aan donoren.
Daarom zoeken onderzoekers naar andere manieren om aan nieuwe cellen te komen. Door ze zelf te maken uit stamcellen, bijvoorbeeld.
Voorlopers van cellen
Alle cellen in ons lichaam zijn hun leven ooit begonnen als stamcel. Een stamcel is een basis-cel die nog alles kan worden. Voordat een stamcel is veranderd in een bètacel, verandert hij stapsgewijs van gedaante. Iedere stap is een ‘voorlopercel’ en mogelijke bron voor een insulineproducerende cel.
Hoe dichter bij een bètacel de voorlopercel is, hoe beter. Dan zijn er minder stappen nodig om hem in het lab te veranderen in een echte bètacel. Dat is ook veiliger, want een onvolwassen stamcel kan ook nog spontaan veranderen in een tumorcel. Dat willen we natuurlijk niet!
Het is dus de kunst om vooral te werken met voorlopercellen die al een heel eind op weg zijn naar hun eindpunt als insulineproducerende cel. Ze worden dan niet meer zomaar een tumorcel.
Herkenbaar
Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen bekeken voorlopercellen uit de alvleesklier. Ze zagen dat een bepaald eiwit (GP2) op de buitenkant van de cellen zit. Hiermee hebben ze voor het eerst een soort kenmerk ontdekt, waarmee ze heel gericht dat type cel herkennen. Zo kunnen ze alleen díe cellen eruit pikken om te veranderen in insulineproducerende cellen.
Stroomlijnen en verfijnen
De onderzoekers hebben door hun ontdekking een versimpeld proces ontwikkeld om insulineproducerende cellen te maken uit voorlopercellen. De onderzoekers verwachten dat ze een betaalbare therapie kunnen ontwikkelen en dat massaproductie van cellen eenvoudiger wordt.
Van lab naar bedrijf naar patiënt
De onderzoekers willen de therapie verder gaan ontwikkelen in een bedrijf, PanCryos. Dit bedrijf heeft een team van experts in stamcelbiologie, eilandjestransplantatie, business en richtlijnen verzameld.
Op de hoogte blijven?
Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!