Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een bepaald eiwit blijkt de bètacellen aan te zetten tot het maken van meer insuline. Wellicht kunnen we hiermee de insulineproductie bij sommige mensen met diabetes type 1 weer op gang brengen, denken onderzoekers.

Uit eerder onderzoek blijkt dat veel mensen met diabetes type 1 nog resterende bètacellen hebben die insuline maken. Maar dat is te weinig insuline om echt te merken. Verschillende onderzoekers, zoals Bart Roep, proberen het afweersysteem te heropvoeden, maar er zijn ook onderzoekers die kijken of de insulineproductie gestimuleerd kan worden.

Zonder gen geen insulineproductie

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de insulineproductie bij twee groepen muizen: gezonde muizen en muizen die een gen misten voor het maken van een bepaald eiwit, Gbeta5. Ze ontdekten dat de muizen zonder dit gen minder insuline hadden in hun bloed.

Om deze resultaten te bevestigen, deden ze experimenten op alvleeskliercellen zonder het gen. Wanneer ze het gen terug plaatsten in de cel, kwam de insulineproductie weer op gang. Hiermee toonden de onderzoekers aan dat het eiwit noodzakelijk is voor de aanmaak van insuline.

Wat heb jij aan dit onderzoeksresultaat?

Dit onderzoek staat nog verder van de mens af. Maar dit soort onderzoeken zijn ook nodig. Wat gaat er nou precies mis in het lichaam bij diabetes type 1? Als we weten welk onderdeel van het proces kuren heeft, dan kunnen onderzoekers dat onderdeel vervangen. Doordat we nu weten dat Gbeta5 een rol speelt bij de insulineproductie, kunnen onderzoekers nieuwe behandelingen bedenken voor diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!