Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes type 1 hebben nog wat resterende cellen die insuline maken. Maar niet iedereen. Onderzoekers uit Zweden ontdekten verschillen in het afweersysteem die dit verschil verklaren.

Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met diabetes type 1 ook jaren na de diagnose nog resterende bètacellen hebben. Deze cellen produceren in meer of mindere mate nog wat insuline.

Onderzoeker Daniel Espes en collega’s van de Uppsala Universiteit in Zweden onderzochten 113 mensen die langer dan 10 jaar diabetes type 1 hebben.

Tien jaar na diagnose nog insuline

De onderzoekers hebben bij de deelnemers de C-peptide gemeten. Dat is een stof die vrijkomt bij de productie van insuline, waaraan je kunt zien hoeveel insuline iemand maakt. Bijna de helft van de mensen produceerde meer dan 10 jaar na diagnose nog wat insuline. 

Maar wat maakt nou dat de helft nog wel insuline produceert, en de andere helft niet? De onderzoekers zagen dat de mensen die nog insuline aanmaakten, meer van een bepaalde stof in het bloed hebben, met de naam IL-35 (interleukine-35). 

IL-35 is een belangrijke stof binnen het afweersysteem: het houdt 'goede' afweercellen aan het werk. Ook houdt het 'slechte' afweercellen tegen. Op die manier remt IL-35 de aanval op de insulineproducerende bètacellen.

Insulineproductie stimuleren

De onderzoekers toonden dus aan dat er immunologische verschillen, dus verschillen in het afweersysteem, zijn tussen mensen met diabetes type 1. 

Het is belangrijk om meer inzicht in te krijgen in die verschillen, voor toekomstige therapieën op maat. Nederland is daar ook al mee bezig, door middel van een biobank voor onderzoek naar diabetes type 1. Ook wordt in Nederland gewerkt aan manieren om de resterende bètacellen op te sporen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!