Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers hebben eilandjes getransplanteerd op een andere plek in het lichaam dan normaal in de lever, namelijk in het buikvlies. De vrouw bleef een jaar insuline-onafhankelijk.

Per jaar ondergaan enkele tientallen mensen met diabetes type 1 een eilandjestransplantatie. Na deze ingreep moeten ze zware afweeronderdrukkende medicijnen slikken. Onderzoekers zoeken een manier om dit tegen te gaan.

De lever is nu de plek waar eilandjes worden geplaatst. Maar de lever heeft helaas enkele nadelen. Er is beperkte ruimte voor de eilandjes, er is kans op bloedingen en het afweersysteem wordt geactiveerd. Daarom denken onderzoekers na over alternatieve plekken in het lichaam om eilandjes te transplanteren, en met succes.

Mini-orgaan

Onderzoekers van het Amerikaanse Diabetes Research Institute werken aan wat ze een Bio-Hub noemen, een soort mini-orgaan dat insuline afgeeft. Dit bestaat uit eilandjes van een donor en bloedplasma van de ontvanger. Ze hebben dit via een kleine ingreep aan het buikvlies (omentum) bevestigd. Ze doen er dan nog een stofje bij dat de eilandjes op hun plek houdt.

Een 43-jarige vrouw die 25 jaar diabetes type 1 heeft, heeft een jaar geen insuline hoeven spuiten na implantatie van deze Bio-Hub. De onderzoekers zijn enthousiast over deze eerste resultaten van een grootschalige klinische studie. Ze benadrukken dat ze nu eerst hebben gekeken of het buikvlies een goede alternatieve plek is voor de eilandjes.

Ook in Nederland zijn onderzoekers bezig met een alternatieve transplantatieplek voor eilandjes. Ze werken aan een kunstmatige verpakking, een scaffold, om de eilandjes veilig in te verpakken en ze te beschermen tegen het afweersysteem. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!