Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De bloedsuiker onder controle houden door insulineproducerende cellen aan te sturen met je smartphone. Dat hebben Chinese onderzoekers getest in muizen en het werkte.

Cellen kunnen in het lab worden gemaakt tot levende fabriekjes die efficiënt insuline aanmaken en afgeven, maar toch blijft het lastig om in dezelfde mate de gevoeligheid en precisie van de bètacellen over te nemen. 

De Chinese onderzoeker Jiawei Shao en zijn collega’s wilden hier iets op bedenken en kwamen toen met het idee om cellen te maken die insuline produceren wanneer ze worden verlicht met infrarood licht. En dat dit dan op afstand te besturen is met een app op je smartphone.

Op afstand aansturen

De insulineproducerende cellen werden geplaatst in een zacht omhulsel dat niet wordt afgestoten door het lichaam. Dit omhulsel bevat LED lampjes die draadloos op te laden zijn en die op afstaand uit en aan kunnen worden gezet. De onderzoekers hebben het systeem ook nog gekoppeld aan een bloedsuikermeter. Een app op de smartphone ontvangt data van de bloedsuikermeter om te bepalen hoeveel insuline er nodig is en wanneer. De app stuurt dan een signaal naar het omhulsel, de LEDs worden geactiveerd en de cellen laten insuline vrij. 

Bloedsuiker stabiel met je mobiel

De onderzoekers testten het systeem voor enkele weken bij een aantal muizen met diabetes en de bloedsuiker bleven gedurende deze periode stabiel. Het systeem is individueel gecodeerd uit veiligheid en de cellen produceren insuline zonder enige verstoring van normale cellulaire processen. Het systeem is nu getest bij een klein aantal proefdieren en er is nog een lange weg te gaan, voordat ze kunnen gaan testen in mensen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan.