Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers hebben een patch, een soort pleister, ontwikkeld die automatisch insuline afgeeft als de bloedsuiker te hoog wordt. Maar ze hebben hem alleen nog maar met muizen getest.

Als je diabetes type 1 hebt, moet je de hele dag je bloedsuiker bijhouden en nadenken hoeveel insuline je moet spuiten. Het zou mooi zijn als dat niet meer hoeft. Daarom bedenken onderzoekers van alles om daarbij te helpen.

Slimme insuline

Duitse onderzoekers hebben een slimme patch ontwikkeld die op de huid geplaatst wordt en waar pijnloze micronaalden aan zitten. Deze micronaalden bestaan uit kleine zakjes met insuline. Deze zakjes vallen uit elkaar bij stijgende bloedsuikerwaarden en laten de insuline dan vrij. Ze hebben de patch getest bij muizen en na het toedienen van suiker steeg de bloedsuiker aanvankelijk maar na twee uur waren de bloedsuikers normaal.

De slimme patch die insuline afgeeft

Nog wel ver weg

Dit onderzoek naar het automatisch toedienen van insuline staat nog echt in de kinderschoenen. De kunstalvleesklier is al een stuk verder richting een oplossing voor het automatisch onder controle houden van de bloedsuiker. Door een insuline-/glucagonpomp te koppelen aan een continue glucosemeter blijft je bloedsuiker stabiel.