Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Kinderen krijgen bijna automatisch de diagnose diabetes type 1 als zij klachten hebben die bij diabetes horen. Mensen die ouder zijn dan 30 jaar, krijgen meestal de diagnose diabetes type 2. Engelse onderzoekers bekeken een groep mensen die na hun 30ste de diagnose diabetes kregen én als behandeling insuline gebruikten. Hieruit bleek dat 38 procent van deze groep mensen in eerste instantie verkeerd werden gediagnosticeerd. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Hoe kan dit? In Engeland heeft het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) richtlijnen opgesteld voor de diagnose van diabetes. Deze richtlijnen geven aan dat er geen uitvoerige test gedaan moet worden om verschil te maken tussen diabetes type 1 of type 2. Het gevolg hiervan kan dus een verkeerde diagnose zijn en daardoor een verkeerde behandeling.

Insuline

Onderzoekers van de universiteit van Exeter ontdekten dat de mensen met de verkeerde diagnose geen insuline kregen voorgeschreven, maar medicijnen die bedoeld zijn voor de behandeling van type 2 diabetes. Bij de helft van deze mensen was dit na dertien jaar nog steeds het geval.

Behandeling

Mensen met de diagnose diabetes type 2, starten met leefstijlaanpassingen of metformine. Daalt hun bloedglucosewaarde niet voldoende, dan wordt daar een tablet aan toegevoegd. Lukt het daarna nog niet voldoende om de bloedsuiker te laten dalen, dan moeten zij insuline gaan spuiten. Dit onderzoek laat zien dat wanneer mensen al binnen drie jaar na de diagnose insuline moeten gebruiken, de kans groot is dat zij eigenlijk type 1 diabetes hebben.

Ketoacidose

Wanneer iemand met diabetes type 1 niet de juiste medicijnen krijgt kan de bloedglucose sterk stijgen en zo hoog worden dat mensen ketoacidose krijgen. Ketoacidose ontstaat als er te weinig insuline is om de glucose in het bloed om te zetten in brandstof voor het lichaam. Hierdoor verzuurt het bloeden dat is levensgevaarlijk.

Complicaties

Hoge bloedglucosewaarden verhogen ook het risico op diabetescomplicaties aan het hart, bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Dit heeft grote nadelige gevolgen op de gezondheid van mensen met diabetes. Ook de gezondheidskosten stijgen als behandeling nodig is van deze complicaties.

LADA

Dr. Henk-Jan Aanstoot, medeoprichter van Diabeter, over de misvatting dat diabetes type 1 alleen bij kinderen ontstaat: ‘We weten al heel lang dat hoe ouder je bent, hoe langzamer type 1 diabetes zich ontwikkelt. Zo noemen we een vorm van diabetes type 1, LADA. De Engelse term LADA staat voor latent autoimmune diabetes in adults. Die term ‘latent’ zou beter ‘late’ kunnen zijn en is, in gewoon Nederlands, late type 1.

Nederland

Henk-Jan Aanstoot weet dat dit probleem ook in Nederland speelt. Hij kent genoeg voorbeelden van mensen die door een misdiagnose op latere leeftijd, lange tijd de verkeerde behandeling kregen. ‘We weten hoe belangrijk de eerste 14 maanden zijn voor een optimale toekomst met type1. Bovendien kan een verkeerde behandeling zelfs nadelig en gevaarlijk zijn voor de resterende insulinecellen.’

Diagnose

Volgens Aanstoot kan het meewegen van de kenmerken en symptomen van diabetes kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose. ‘Bepaalde kenmerken kunnen wijzen op diabetes type 1, ook in minder jonge mensen. Bijvoorbeeld: fors gewichtsverlies vóór de diagnose, uitdrogingsverschijnselen ten tijde van de diagnose of een redelijk normaal BMI.’

Bloedtest

De Engelse onderzoekers adviseren een aanvullende bloedtest te doen om tot de juiste diagnose te komen. Aanstoot is het hier mee eens: ‘Bij twijfel over de diagnose is laboratoriumonderzoek nuttig. Dat kan in eerste instantie een test voor autoantistoffen zijn, een kenmerk van type 1 diabetes. Belangrijk is om dit onderzoek in de eerste periode te doen. Na 2-3 maanden zullen de meeste auto-antistoffen namelijk verdwijnen.’

Aanbeveling

Henk-Jan Aanstoot heeft tot slot nog een dringende boodschap voor artsen. ‘Diabetes komt in veel vormen. Als het plaatje niet helemaal klopt of als er twijfel is over de diagnose: Stop en denk na. Juist boven de 40 jaar komt ook type 1 diabetes voor.'

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel