Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gelijkenis LADA met diabetes type 2 genetisch deels verklaard

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 19 oktober 2018
LADA genetisch verder verklaard.jpg

LADA wordt gezien als een vorm van diabetes type 1 die veel lijkt op diabetes type 2. Een groot genetisch onderzoek naar LADA brengt nu inderdaad verdere genetische overeenkomsten met diabetes type 2 aan het licht.

Het is steeds duidelijker dat diabetes type 1 bestaat uit vele subvormen. Daar is LADA (Latent autoimmune diabetes in adults) er eentje van. Al is er nog steeds wetenschappelijke discussie over wat LADA nou precies is. Daarom is LADA nu genetisch stevig onder de loep genomen.

Grootste LADA-onderzoek tot nu toe

Internationale wetenschappers uit negen landen bestudeerden de genen van ruim tweeënhalf duizend Europeanen met LADA, en vergeleken die met even grote groepen mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2, plus een vergelijkingsgroep van mensen zonder diabetes. Dit is tot nu toe het grootste genetische onderzoek naar LADA.

Gelijkenis met type 1 en type 2

Ze kwamen erachter dat LADA genetisch vooral lijkt op diabetes type 1, maar ook zeker overeenkomsten heeft met diabetes type 2. Ze deden namelijk een ontdekking over een bepaald gen (PFKFB3) dat actief is bij zowel LADA als diabetes type 2.

Dit gen hangt samen met een eiwit dat te maken heeft met hoe glucose wordt omgezet in energie, dus met de suikerstofwisseling. Maar dit eiwit doet ook iets met ontsteking bij een auto-immuunziekte.

Diagnose type 2 verkeerd

Hoewel dit onderzoek dus verder verklaart waarom LADA lijkt op diabetes type 2, is nog verder onderzoek nodig voordat LADA echt helemaal wordt begrepen. En begrip is wel belangrijk om bij mensen beter de juiste diagnose te stellen, en voor nog betere behandelingen.

Doordat LADA veel lijkt op diabetes type 2, krijgen veel mensen daardoor een verkeerde diagnose. De onderzoekers denken dat vijf tot tien op de honderd mensen met diabetes type 2 eigenlijk LADA hebben. Dat is vervelend, want ze moeten eigenlijk meteen insuline krijgen in plaats van tabletten om hun bloedsuiker te verlagen.

De resultaten van dit onderzoek zijn online gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel