Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Zwangere vrouwen die meer gluten eten hebben misschien een grotere kans dat hun kind diabetes type 1 krijgt. Dit zagen wetenschappers toen zij het eetpatroon van meer dan 60.000 zwangere vrouwen in Denemarken vergeleken.

Gluten komen voor in voedingsmiddelen met bepaalde granen, zoals tarwe, spelt en rogge. Eerder onderzoek liet zien dat mensen met diabetes type 1 minder insuline nodig hebben na een glutenvrij dieet. Maar nog niet eerder is er gekeken naar het effect van gluten tijdens de zwangerschap op het ongeboren kind.

Meer gluten, meer kinderen met diabetes type 1?

Wetenschappers ontdekten nu dat het risico op diabetes type 1 toeneemt als moeders tijdens de zwangerschap meer gluten eten. Zwangere vrouwen die de grootste hoeveelheid gluten aten, hadden twee keer zoveel kans dat hun kinderen later diabetes type 1 ontwikkelden als zwangere vrouwen die de kleinste hoeveelheid gluten aten.

67.565 zwangerschappen

De onderzoekers volgden 67.565 zwangerschappen uit het Danish National Birth Cohort. De Deense moeders hielden tijdens hun zwangerschap hun eetpatroon bij door een vragenlijst in te vullen. Later werd in de database DanDiabKids gekeken of hun kinderen diabetes type 1 hadden ontwikkeld. Aan het eind van de studie hadden 247 kinderen diabetes type 1.

Deense wetenschappers werkten in deze studie samen met wetenschappers uit andere landen, waaronder Nederland. De Nederlandse immunoloog prof. dr. Bart Roep, verbonden aan het LUMC, werkte ook mee aan dit onderzoek.

Meer onderzoek naar eetpatroon tijdens zwangerschap

Deze studie laat zien dat het eetpatroon tijdens de zwangerschap invloed heeft op het risico van het kind op diabetes type 1. De betrokken onderzoekers laten weten dat het te vroeg is om te zeggen dat zwangere vrouwen minder gluten moeten eten. Andere studies moeten dit eerst bevestigen en bepalen of het veilig is om gluten te vervangen tijdens de zwangerschap.

De resultaten van deze studie zijn gisteren gepubliceerd in het vakblad The British Medical Journal.