Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Diabetes bestaat uit vijf ziektes die genetisch en qua ziekteverloop van elkaar verschillen. En dus niet alleen uit type 1 en type 2. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat deze week is gepubliceerd. 

De voornaamste typen diabetes zijn diabetes type 1 en type 2. Volgens de huidige indeling. Maar artsen en onderzoekers realiseren zich al langer dat deze indeling niet erg precies is. 

Typen in kaart brengen

Om de categorieën beter in kaart te brengen, analyseerden Zweedse en Finse onderzoekers de medische gegevens van bijna 15.000 mensen met diabetes. Ze keken naar de bloedsuikerwaarden, insuline-ongevoeligheid, het HbA1c en de genetische achtergrond van deze groep. 

Niet twee, maar vijf typen

Na bestudering van al deze gegevens kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat er geen twee typen diabetes zijn, maar vijf. Deze vijf groepen hebben verschillende genetische profielen, complicaties en ziekteverloop. 

  • Groep 1 is vergelijkbaar met de klassieke diabetes type 1. Het ontstaat op jonge leeftijd, bij verder gezonde mensen die een auto-immuunreactie hebben tegen de eigen bètacellen. (6,4%)
  • De mensen in groep 2 kunnen ook geen insuline meer produceren, maar dat komt niet door een immuunziekte. Deze mensen hebben het hoogste risico op oogschade. (17,5%)
  • Mensen in groep 3 zijn zeer insuline-ongevoelig en hebben vaker last van nierziekten. (15,3%)
  • Groep 4 bevat mensen die een milde obesitas-gerelateerde diabetes hebben. (21,6%)
  • De mensen in groep 5 hebben milde leeftijdsgerelateerde diabetes. (39,1%)

Behandeling op maat

Deze subgroepen zijn een eerste stap in een verdere verdeling van de verschillende typen diabetes. De verwachting is namelijk dat er nog meer subgroepen worden gedefinieerd. Hoe meer we weten over wat voor type diabetes iemand heeft, hoe gerichter de behandeling wordt. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!