Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Diabetes type 1 ontstaat even vaak bij volwassenen als bij kinderen, bevestigt Brits onderzoek. Het is idee dat vooral kinderen het krijgen, klopt niet.

Onderzoekers aan de universiteit van Exeter bestudeerden de gegevens van een half miljoen Britten tussen de 40 en 69 jaar. De gezondheid van deze mensen is al hun hele leven ‘gevolgd’, mede met behulp van hun bloed, urine en speeksel.

De helft

Uit de berekeningen bleek dat de helft van alle gevallen van diabetes type 1 op volwassen leeftijd ontstaat, waarvan ruim 40 procent na het dertigste levensjaar. Vaak wordt dat aangezien voor diabetes type 2. Onlangs bleek overigens wel dat de diabetes type 1 die je na je dertigste krijgt, genetisch anders in elkaar zit.

Eerder denken aan type 1

Heel vervelend, zegt ook prof. Andrew Hattersley, die bij het onderzoek betrokken is: ‘Dan krijgt iemand pas laat de juiste behandeling met insuline en dat kan gevaarlijk zijn. Bij iedereen die niet meteen goed reageert op een hogere dosis tabletten, moet worden gedacht aan de diagnose diabetes type 1.’

Te laat insuline

Uit eerder onderzoek bleek dat de mensen die aanvankelijk eerst de diagnose diabetes type 2 hadden gekregen, pas een jaar later insuline kregen. De Britse premier Theresa May is een voorbeeld van de foutieve diagnose diabetes type 2, zij kreeg diabetes type 1 toen ze in de vijftig was.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.