Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een samenwerking tussen onderzoekers van de Universiteit Twente en vijf bedrijven moet leiden tot een draagbaar apparaat waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium kunt meten of iemand diabetes type 1 heeft. 

Ruim 100.000 Nederlanders leven met de dagelijkse gevolgen van diabetes type 1. Nog steeds komt het voor dat de diagnose laat wordt ontdekt en kinderen met een ernstige ketoacidose bij de arts komen. Je kunt veel leed voorkomen en zorgkosten besparen als we in staat zijn om de ziekte in een vroeg(er) stadium te detecteren.

Eenvoudig en draagbaar

Daarom willen onderzoekers van de Universiteit Twente een goedkoop en draagbaar apparaat ontwikkelen, waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium diabetes kunt ontdekken in een druppeltje bloed. Hierdoor kan de diagnose worden gesteld door de huisarts. 

De onderzoekers gaan een chip ontwikkelen met een sensor die het bloed op drie verschillende biomarkers voor diabetes zal testen. Dit zijn stoffen die bijvoorbeeld wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte, zoals diabetes type 1. Het apparaat moet robuust, draagbaar en eenvoudig in gebruik zijn.

Naar de praktijk

De Universiteit Twente vindt het belangrijk dat het apparaat snel bij de patiënt terechtkomt. Daarom zijn naast de onderzoekers ook bedrijven aangesloten: BioVolt, PhoeniX B.V., VTEC, Technobis en MEDLON. Met deze bedrijven is de volledige productieketen vertegenwoordigd: van chipontwerp tot de patiënt, met alle stappen daartussen.

Het is nog onbekend wanneer het apparaat beschikbaar zal zijn.

Technologiestichting STW draagt € 235.000 bij aan het project.