Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het stofje C-peptide wordt samen met insuline gemaakt. Soms duikt C-peptide ineens op bij zwangere vrouwen met diabetes type 1. Hoe zit dat? Britse onderzoekers bekeken dat verder.

Lange tijd was het idee dat door te meten hoeveel C-peptide mensen met diabetes type 1 hebben, je iets kunt zeggen over hoeveel insuline nog wordt gemaakt. Dat ligt wat ingewikkelder. Maar misschien is het stofje ook handig om andere dingen mee te voorspellen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap van vrouwen met diabetes type 1. Op dat idee kwamen Britse onderzoekers.

CONCEPTT-onderzoek

De onderzoekers maten C-peptide bij 127 zwangere vrouwen met diabetes type 1. Dat deden ze bij 12, 24 en 34 weken zwangerschap. Gemiddeld hadden de vrouwen al 17 jaar lang diabetes.

Dit onderzoek is onderdeel van het internationale CONCEPTT-onderzoek, dat kijkt naar de toegevoegde waarde van een continue glucosemeter tijdens de zwangerschap. De onderzoekers publiceerden het onderzoek in het vakblad Diabetes Care.

C-peptide meestal onvindbaar

Bij de meeste vrouwen was C-peptide helemaal niet te vinden tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen weer wel, maar dan al vanaf het begin. Maar bij ongeveer een kwart van de vrouwen dook het stofje C-peptide plotseling op bij 34 weken zwangerschap.

Opvallend was dat bij deze groep de bloedsuiker minder goed was. Zij zaten de helft van de tijd boven hun streefwaarden, bij 24 weken zwangerschap. Dat is vreemd, want als C-peptide zou betekenen dat je insuline maakt, dan zou de bloedsuiker waarschijnlijk juist opknappen.

C-peptide komt van baby

Eerder dachten sommige onderzoekers dat misschien de bètacellen weer tot leven komen tijdens de zwangerschap. De Britse onderzoekers denken van niet. De moeder kan in sommige gevallen zelf nog wat C-peptide aanmaken. Maar de rest van de gevonden C-peptide komt waarschijnlijk van de baby, die kan namelijk wel gewoon insuline aanmaken (vandaar de C-peptide).

Maakt de baby dan meer insuline aan door de hoge bloedsuikers van de moeder? Misschien wel. En dat kan vervolgens mogelijk ook iets te maken hebben met complicaties bij de baby.

Vaker complicaties baby

Baby’s van moeders bij wie C-peptide plotseling opdook bij 34 weken zwangerschap hadden namelijk vaker complicaties. Zo hadden ze vaker last van hypo’s bij de geboorte en negen van de tien baby’s waren te groot voor hun leeftijd. Ook werden ze vaker opgenomen op de IC.

Voorspellen complicaties bij kind

Door te kijken naar C-peptide bij de moeder, kunnen we in de toekomst misschien de kans op complicaties voorspellen bij de baby. Als C-peptide onvindbaar is aan het begin van de zwangerschap, maar later wel, dan is dat mogelijk een ‘rode vlag’. Vooral wanneer dat samengaat met hoge bloedsuikers halverwege de zwangerschap.

Dit onderzoek staat nog wel in de kinderschoenen, en andere onderzoeken moeten de resultaten nog bevestigen. Maar het is goed dat we steeds meer te weten komen over dit onderwerp.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock