Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Sporten met diabetes type 1 is soms een hele opgave. Te laag zitten, of juist te hoog: wat als je (plotseling) een hyper krijgt tijdens het sporten, heeft dat effect op je sportprestatie? Onderzoekers zagen van niet, al was het een kleine test.

Veel is er niet bekend over het effect van acute hypers tijdens het sporten. Het liefst wil je ze natuurlijk voorkomen, maar soms lukt dat helaas gewoon niet. Onderzoekers in Australië bekeken of een plotselinge hyper tijdens het sporten effect heeft op hoe goed je presteert en of het uitmaakt of je daarbij wat meer of minder insuline in je bloed hebt.

Sporten in het lab

De onderzoekers lieten twaalf mensen met diabetes type 1 sporten in een lab. De proefpersonen waren in het dagelijks leven actief, maar gewoon normaal. De onderzoekers keken naar een belangrijke graadmeter die vertelt hoe het met je conditie gesteld is (voor de liefhebbers: de VO2peak).

De proefpersonen deden heel wat sporten en testjes. Zo moesten ze kort sprinten op de fiets, normaal fietsen, springen, op één been staan en nog een andere balanstest uitvoeren. Verder keken de onderzoekers ook naar reactietijd en hoe sterk iemands grip was. Er werd dus heel breed gekeken naar het begrip ‘sportprestatie’.

Sporten onder invloed van hyper

De deelnemers sportten onder drie verschillende omstandigheden:

  • Met een normale bloedsuiker (5 mmol/l)
  • Tijdens een hyper (17 mmol/l) én wat minder insuline in het bloed
  • Tijdens een hyper (17 mmol/l) én wat meer insuline in het bloed

Alle sporttesten werden onder deze drie omstandigheden afgelegd, op verschillende dagen. De onderzoekers vergeleken vervolgens hoe goed de sportprestatie was tijdens de situaties.

Acute hyper geen effect op prestatie

Over het algemeen beïnvloedde een acute hyper niet de sportprestatie, of in zo’n kleine mate dat het eigenlijk niet relevant is. Wel waren er wat kleine verschillen te zien. Zo was de graadmeter voor conditie bij een hyper én wat meer insuline in het bloed wat slechter, maar dat was weer niet zo met wat minder insuline in het bloed.

Klein onderzoek

Een plotselinge hyper bij het sporten is natuurlijk vervelend en niet goed. Maar het heeft dus mogelijk geen invloed op je sportprestatie. Het ging hier wel om een klein onderzoek, en of de bevindingen gelden voor elke sport en elke persoon weten we niet. Want zoals altijd bij diabetes zijn er altijd verschillen tussen mensen en situaties. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock